Лут фест 2017: Одигране представе Принц из моје улице и Луда шума

Срна
Лут фест 2017: Одигране представе Принц из моје улице и Луда шума

Источно Сарајево - У Источном Новом Сарајеву данас су у оквиру 18. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2017" одигране представе у извођењу позоришта из Мостара и из Словеније.

У Културном центру одигране су представе "Принц из моје улице", аутора Неџада Максумића, у извођењу Позоришта лутака из Мостара, те "Луда шума", у режији Ајде Рос и Петра Куса, а извели су је глумци Завода федерације Љубљана и Гледалишча "Глеј".


Представа "Принц из моје улице" намијењена је дјеци од шест до 12 година, а говори о све присутнијем проблему вршњачког насиља.

Извршни продуцент фестивала Александра Митрић-Штифанић рекла је Срни да се дјеци поруке представе преносе кроз глумачку игру, анимацију и предивне музичке нумере.

"На тај начин се охрабрују да тај проблем у својој околини препознају, покушају да укажу одраслима на њега и да га, уз њихову помоћ, ријеше", додала је Штифанићева.

С друге стране, додаје она, "Луда шума" је музичка и луткарска бајка за дјецу, инспирисана причом Сергеја Козлова.

"То је звучно жшумскож позориште у којем шумске плоче, гране, коријени и шумско воће постају музички инструменти, лутке или дијелови сценографије", наводи Штифанићева.

Данас је у оквиру пратећег програма фестивала одржана и креативна едукативна радионица "Израда и презентација 3Д сценографије за луткарско позориште", под вођством Јована Царана.

Царан је одржао и креативну радионицу за израду и анимацију марионета, док су креативну луткарску радионицу "Лисице и гавран" предводили мајстор за израду лутака Тибор Фараго и драмски педагог Татјана Паскаш.

Сутра су на репертоару представе "Пустоловине Болета Комете" у извођењу бањалучког позоришта "Јазавац" и "Звезда луталица", Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Током дана предвиђене су креативне радионице као и мастерс клас "Трансформација код импровизоване лутке", који ће водити Константин Каракостов из Бугарске.

Сутра у 19.00 часова биће одржан "Омаж Радославу Лазићу", посвећен покојном професору Лазићу, о коме би требало да говори позоришни и ликовни критичар Војислав Вујановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана