Lut fest 2017 18. put otvorio kapije: Olovni vojnik predvodi junake bajki

Aleksandra Glišić
Lut fest 2017 18. put otvorio kapije: Olovni vojnik predvodi junake bajki

Istočno Sarajevo - Velika družina lutaka predvođena olovnim vojnikom i balerinom doputovala je u Istočno Sarajevo, gdje najljepšim bojama oslikava svakodnevicu malih i velikih ljubitelja pozorišta.

Od kada su u nedjelju uveče svečano otvorene kapije 18. međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2017" sve je u Istočnom Sarajevu u znaku pozorišne magije.

Zavjesu je podigla multimedijalna predstava "Bubamarac" Jelene Popović u režiji Darijana Mihajlovića u produkciji Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda.

- Predstava "Bubamarac" nastavlja tešku, ali moguću i neophodnu misiju svih roditelja i učitelja: da kod dječaka i djevojčica probudi i sačuva ono što svakoga od njih čini posebnim - rekla je Popovićeva.

Mihajlović ističe da je "Bubamarac" dio mladosti jedne generacije koja nema zajedničku zemlju, ali ima zajedničko djetinjstvo.

- Moje djetinjstvo obilježili su TV programi za djecu i gotovo svaka velika jugoslovenska zvijezda bila je na neki način i dječiji heroj. Neka ovaj "Bubamarac" bude dio bezbrižnog djetinjstva nove, pametne, vesele generacije koja će da zvižduće pjesmu još dugo - kaže Mihajlović.

Otvaranju su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, kao i ugledni gosti iz regiona.

Na festivalskom repertoaru su predstave "Nevid teatra" i Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke, Pozorišta lutaka Mostar, Pozorišta lutaka Niš, Dečijeg pozorišta Subotica, Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanin, Lutkarskog kazališta Mostar.

Publika će imati priliku da pogleda i priče Pozorišta "Tuulevski" iz Estonije, Zavoda federacija Ljubljana i Gledališča "Glej" iz Slovenije, Lutkarskog pozorišta "Kairo" iz Egipta i "Otvoreni teatar" iz Mostara.

Direktor festivala Vitomir Mitrić podsjeća da je moto ovogodišnjeg festivala "Lutkarski bal punoljetstva".

Izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić navodi da je ova manifestacija do sada ugostila 167 lutkarskih pozorišta iz 36 država.

O najboljima će odlučivati eminentni međunarodni žiri, koji čine profesor Bonjo Lungov iz Bugarske (predsjednik), prof. dr Nataša Glišić i magistar Peđa Hart iz Republike Srpske. Predstave će ocjenjivati i dječiji žiri, čiji je koordinator profesor muzike Mladen Janković.

Prateći program "Laboratorija lutkarstva" obuhvata radionice, predavanja, promocije i scenska čitanja. Biće održan i masterklas predavanje doktora Konstantina Karakostova iz Bugarske, a poseban program posvećen je doajenu lutkarstva profesoru doktoru Radoslavu Laziću, koji je preminuo ove godine.

Bal u gradskom parku

Lutkarski bal u gradskom parku "Gavrilo Princip" juče je otvorio Branko Kockica.

Na balu su učestvovali učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, učesnici festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije.

Program

Na programu festivala danas u 10 časova je predstava "Princ iz moje ulice" Pozorišta lutaka Mostar. "Luda šuma" u produkciji Zavoda federacija Ljubljana i Gledališča "Glej" iz Slovenije biće izvedena danas u 16 i 18 časova. "Olovni vojnik i balerina" Pozorišta lutaka Niš na repertoaru je u 13 i 15.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana