Лука Баровић принц поезије

Глас Српске
Лука Баровић принц поезије

Бањалука - Млади пјесник Лука Баровић из Београда проглашен је за принца поезије на међународном фестивалу поезије "Дјечије царство" у Бањалуци

Море стихова којим су млади пјесници пловили на бањалучком фестивалу изњедрило је будуће велике мајсторе стиха.

На 11. фестивалу, који је завршен у петак, пера су укрстиле младе талентоване поете из цијелог региона. Осим признања за најбољег пјесника нове генерације додијељена је и повеља за укупно стваралаштво - "Принц фестивала", која је припала пјеснику Предрагу Бјелошевићу.

- Давно сам написао једну лирску бајку која се зове "Тужни принц" и напросто сам помало наизглед тужан па сам схватио да је то добар трик за жирије књижевних награда. Могу да кажу: "Ето, када је човјек толико година тужан, дај да му дамо неку награду која се зове можда срећни или принц дјечијег царства" - рекао је Бјелошевић.

Пјесник Тоде Николетић, који је један од оснивача ове манифестације, каже да је она кројена по мјери дјетета и да може да парира значајним фестивалима.

- Овај фестивал је полигон за дечију радост, има препознатљиву матрицу, а то је да окупи пре свега младе ствараоце из региона и да им пружи шансу да покажу своју надареност. На конкурс се одазвао велики број деце из свих крајева бивше Југославије - истиче Николетић.

У оквиру манифестације промовисан је и фестивалски Зборник и књижевни часопис за дјецу "Ризница".

- Овакве прилике и догађаји у свима нама буде нешто дјечије, посебно када имамо један квалитет људи који сједе овдје и који раде на промоцији дјечије културе и стваралаштва. Морамо да развијамо културу за дјецу у нашем граду - истакла је в. д. начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Наталија Тривић.

Хиљаде пјесама

Највећи фестивал поезије за дјецу у региону стекао је велику популарност, а као и претходних година на конкурс је стигло више од пет хиљада радова. Није изостало ни такмичење рецитатора, одржано у бањалучком Градском позоришту "Јазавац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана