Лош маркетинг погубан за умјетност

Александра Глишић
Лош маркетинг погубан за умјетност

Бањалука - Књижевне промоције, изложбе, концерти, представе и филмске пројекције у Бањалуци неријетко протекну у присуству малог броја људи, иако је улаз слободан.

Ствараоци указују да неколико ствари утиче на слабу посјећеност догађаја који, иако бесплатни, по квалитету не заостају за онима гдје се улазнице плаћају.     

- Они који имају редован репертоар у позориштима и биоскопима немају проблем са недостатком публике. Њима су сале увијек пуне, и када је бесплатан улаз и када се наплаћује. Важно је да су навикли своју публику на редовне термине - каже умјетнички директор Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић.

Он сматра да ако организатори немају редовне садржаје, тешко могу да напуне салу чак и ако би плаћали публици да долази.

- То је врло једноставна ствар, све је до маркетинга. Јако је битно да ли је догађај добро изрекламиран. Публика треба да се навикне на редован репертоар, на примјер да су понедјељком концерти, уторком изложбе, а сриједом представе - истиче Пејаковић. 

Глумац Народног позоришта Републике Српске Љубиша Савановић наглашава да Бањалука може да се похвали богатством културних садржаја.

- У току седмице се може погледати бар пет представа на репертоарима бањалучких позоришта, музеји имају изложбе, постоји читав низ удружења грађана која организују разне манифестације. Бесмислено је очекивати да било који од тих садржаја буду бесплатни. Као што ни хљеб, млијеко, аутомеханичарске услуге или јакна нису бесплатни, тако не треба да буду ни културне манифестације - примјећује Савановић.

Да је бањалучка културна сцена специфична, сматра директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић.

- Када је ријеч о манифестацијама које организују институције културе, ту постоји велико интересовање публике. Посебно када гостују позоришта из региона, онда се увијек тражи карта више. Међутим, на догађајима на које је улаз бесплатан најчешће нема довољно публике - каже Новаковић.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић наглашава да је немогуће генерализовати када је ријеч о културним догађајима јер то зависи од понуђеног квалитета, угледа институције или умјетника и већ стечене популарности.

- Позоришне представе се свакако не могу изједначити са књижевним промоцијама или изложбама и у суштини цијена није нешто што ће одбити конзумента или дати већи значај неком садржају. Код нас у библиотеци сви садржаји су бесплатни, осим неких наших услуга као што је чланство и тај новац усмјеравамо на обнову фондова. Али кад погледамо мало шире у региону и у европским земљама, све има своју цијену - улази у музеје, галерије, па чак и књижевне вечери - рекла је Петровић-Зечић.

Нови приступ

- Потребан је нови приступ организацији догађаја. Нико више нема времена да сједи два сата на промоцији књиге, гдје један говорник прича по 40 минута без престанка. То је сигурно један од разлога што су сличне манифестације слабо посјећене - каже Ненад Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана