Ljubav prema Balkanu italijanski muzičar Viničio Kaposela pretočena u muziku

Ljubav prema Balkanu italijanski muzičar Viničio Kaposela pretočena u muziku 20.09.2017 12:05 | Aleksandra Glišić

Banjaluka - Ljepota predjela Italije i bivše Jugoslavije, ali i melodije koje povezuju ova dva geografska prostora, inspirisale su italijanskog muzičara Viničija Kaposelu, a dio svog stvaralaštva predstavio je publici u Banjaluci.

Kaposela, koji je nastupio u ponedjeljak uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, poznati je kantautor, a banjalučki koncert dio je njegove turneje u okviru Sezone italijanske kulture u BiH.

- Oduvijek gajim posebna osjećanja prema Balkanu. Bilo je to kao neki svijet koji je vodio dijalog sa mojim djetinjstvom, jedan spekulativni svijet s one strane Jadranskog mora. Postoje zajednički geografski pejzaži i geografija duše. Posljednjih pet godina organizujemo festival "Sponz fest" i otvaramo ga uvijek u zoru koncertom jedne balkanske fanfare, da bismo naglasili ovu bliskost duša - rekao je Kaposela.

Napomenuo je da je prvi put u BiH boravio 1997. godine i da ovu turneju doživljava vrlo emotivno, a sa njim je u Banjaluci nastupilo još pet muzičara.

- Sviramo muziku koja je sačinjena od mnogo stvari, tu je eho italijanske opere, mitološkog roka, ruralnog folklora, mediteranskog dionizijskog falsifikovanja... - kazao je Kaposela.

Kroz njegove pjesme provlače se različite teme, ali dominiraju ljubav i mitologija.

- Imam osjećaj da ovdje pronalazim sjećanja na svoje djetinjstvo, na ono kako je nekada bilo. Moja prva putovanja su zapravo bila putovanja u Jugoslaviju - ispričao je Kaposela.

"Sirene", "Jednom ružom", "Voz", "Šta je ljubav", "Trči vojnik" samo su neke od pjesama koje je banjalučka publika imala priliku da čuje.

Koncertu je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji se nada da će banjalučki ljubitelji umjetnosti biti u prilici da uživaju i u drugim programima u okviru Sezone italijanske kulture u BiH.

Korijeni

- Istočna strana Jadranskog mora dala mi je drugu perspektivu italijanske kulture, a naročito dijela Italije (Irpinije) iz koje potiče moja porodica, koja sa BiH dijeli zajedničku totemsku životinju, vuka - kaže Viničio Kaposela.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica