Љубав према Балкану италијански музичар Виничио Капосела преточена у музику

Александра Глишић
Љубав према Балкану италијански музичар Виничио Капосела преточена у музику

Бањалука - Љепота предјела Италије и бивше Југославије, али и мелодије које повезују ова два географска простора, инспирисале су италијанског музичара Виничија Капоселу, а дио свог стваралаштва представио је публици у Бањалуци.

Капосела, који је наступио у понедјељак увече на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, познати је кантаутор, а бањалучки концерт дио је његове турнеје у оквиру Сезоне италијанске културе у БиХ.

- Одувијек гајим посебна осјећања према Балкану. Било је то као неки свијет који је водио дијалог са мојим дјетињством, један спекулативни свијет с оне стране Јадранског мора. Постоје заједнички географски пејзажи и географија душе. Посљедњих пет година организујемо фестивал "Спонз фест" и отварамо га увијек у зору концертом једне балканске фанфаре, да бисмо нагласили ову блискост душа - рекао је Капосела.

Напоменуо је да је први пут у БиХ боравио 1997. године и да ову турнеју доживљава врло емотивно, а са њим је у Бањалуци наступило још пет музичара.

- Свирамо музику која је сачињена од много ствари, ту је ехо италијанске опере, митолошког рока, руралног фолклора, медитеранског дионизијског фалсификовања... - казао је Капосела.

Кроз његове пјесме провлаче се различите теме, али доминирају љубав и митологија.

- Имам осјећај да овдје проналазим сјећања на своје дјетињство, на оно како је некада било. Моја прва путовања су заправо била путовања у Југославију - испричао је Капосела.

"Сирене", "Једном ружом", "Воз", "Шта је љубав", "Трчи војник" само су неке од пјесама које је бањалучка публика имала прилику да чује.

Концерту је присуствовао и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који се нада да ће бањалучки љубитељи умјетности бити у прилици да уживају и у другим програмима у оквиру Сезоне италијанске културе у БиХ.

Коријени

- Источна страна Јадранског мора дала ми је другу перспективу италијанске културе, а нарочито дијела Италије (Ирпиније) из које потиче моја породица, која са БиХ дијели заједничку тотемску животињу, вука - каже Виничио Капосела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана