Љиљана Благојевић за Глас Српске: Лако се постаје популаран,теже је трајати

Александра Глишић
Љиљана Благојевић за Глас Српске: Лако се постаје популаран,теже је трајати

Београд - Од култних филмова попут "Сјећаш ли се Доли Бел", преко популарних ТВ серија и више од педесет улога у позоришту Љиљана Благојевић стекла је статус глумачке диве, која и данас ужива поштовање публике и критике.

У паузи између проба за јубиларно извођење представе "Велика драма" Благојевићева је за "Глас Српске" говорила о глумачком тржишту, признањима, ликовима које је тумачила и перспективи коју умјетници имају. Свечано играње овог комада биће 6. фебруара у Београду.

- Негујем старе представе и пресрећна сам да трају, да су увек сале пуне и да имају невероватан број извођења. Трајање је доказ квалитета. То нимало није лако. Сад је велики јубилеј "Велике драме" - 15 година играња, више од 200 пута (215). Ансамбл драмска представа коју увек изводимо уз овације. Јако бих волела да са њом гостујемо у Бањалуци у Народном позоришту РС - каже Благојевићева, коју публика може да гледа на сценама Народног позоришта, Звездара театра и Славија театра у Београду.

Не може да се отме утиску да је 2016. однијела многа велика глумачка имена из Србије.

- Прошла година је десетковала глумиште. Волела бих да се никада више то не понови - прича глумица, која није оптимистична када је ријеч о статусу који има култура у Србији.

Примјећује да умјетницима није лако, баш као ни осталим људима из њиховог окружења.  

 - Стање у култури је као и у држави. Култура дели судбину друштва у коме се ствара. Ако је држава богата и у култури је већи буџет, а ако је сиромашна, онда она и не постоји. У Србији је тешко. Нема производње. Све вам говори чињеница да је исти број позоришта кад је Београд имао 200.000 становника и сад кад има за нулу више - указује Благојевићева, глумица која је, као и ствараоци из њене генерације, имала среће да каријеру почне у бољим условима него млади глумци данас. 

Филмови и серије раније су снимани чешће, што је умјетницима пружало више прилике за рад.

- Лако се постаје популаран, али теже је трајати. Ви данас можете популарност постићи преко једне рекламе или неког ријалити програма. И уопште шта значи популарност? Битније је како се до тога стигло - увјерена је глумица позната и по улогама у серијама "Бољи живот" и "Докторка на селу".

Те роле донијеле су јој огромну популарност и учиниле је једном од највољенијих глумица на простору бивше Југославије.

- Серије у којима сам играла осамдесетих година прошлог века снимале су велике ТВ куће. Данашње серије се углавном производе ван телевизија. Раде се по принципу "кључ у руке". Ипак, свакоме ко сними филм или серију скидам капу. И још нешто, није проблем снимити серију, проблем је наћи емитера - истиче Благојевићева, актер и једне од историјских серија "Крај династије Обреновић" у којој тумачи лик краљице Драге.

За њу је то, каже, дивна серија и велика прича о једној од најозлоглашенијих жена у српском народу.

- Драга је била образована, говорила је неколико језика, национално утемељена. Имала је велики хендикеп. Није могла круни да подари наследника. И то је искоришћено за невиђену бруталност како су смакнути са престола. Нема глумице која не би пожелела да оживи тај лик. Данас када гледам ту серију могу вам рећи да сам јако задовољна урађеним послом - заокружила је причу Благојевићева.

Не постоји награда о којој сања

- Што каже Черчил, награде можете презирати тек кад их добијете. Ја их имам доста. Све су еснафске. Не постоји она о којој сањам. Богу се молим да оне које волим буду здрави и срећни. То ми је највећа награда - каже Љиљана Благојевић, добитница значајних награда као што су "Царица Теодора", "Жанка Стокић", "Златна колајна", "Златна мимоза", "Јоаким Вујић", "Бора Станковић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана