Љиља Петровић-Зечић и Предраг Дамјановић добитници ордена реда Академске палме

Љиља Петровић-Зечић и Предраг Дамјановић добитници ордена реда Академске палме 15.02.2018 15:56 | А. Г.

Бањалука - Директорица Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић добитници су ордена реда Академске палме коју додјељује Амбасада Француске у БиХ.

Француска амбасада у БиХ сваке године додјељује ордење реда Академских палми истакнутим посленицима из области културе и образовања за доприносе на јачању веза двије земље. Ордење реда Академских палми у понедјељак увече у Народној и универзитетској библиотеци РС уручио је амбасадор Француске у БиХ Гијом Русон.

- Ове године признања смо додијелила двјема личностима које су одиграле изузетну улогу у ширењу француског језика и културе - рекао је Русон.

Ријеч је о ордену који је 1808. године установио Наполеон Први и њиме се одликују академски радници, особе које су постигле запажене резултате на пољима образовања и истраживачког научног рада, првенствено у универзитетским оквирима, али и особе које својим образовним радом значајно доприносе општем културном насљеђу.

Ово престижно признање се од 1866. додјељује и онима који нису држављани Француске.

- Везе које стварамо путем канцеларије Француског института у размјени и образовању су јако значајне. Ово признање ме подстакло да почнем учити француски језик - каже директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић.

Директор Републичког Педагошког завода Предраг Дамјановић истиче да је изузетно поносан на признање које је добио.  © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица