“Ljetopisi” svjedoče o očuvanju kulturnog identiteta

“Ljetopisi” svjedoče o očuvanju kulturnog identiteta 11.04.2019 18:08 | Agencije

Beograd - Izložba “Ljetopisi”, srpske pravoslavne škole u BiX otvorena je u Pedagoškom muzeju u Beogradu, a sadrži arhivsku građu i najvažniji istorijski prikaz razvoja školstva na teritoriji koju danas u najvećem dijelu pokriva Republika Srpska.

- Postavka svjedoči o borbi srpskog naroda u tursko i austrougarsko vrijeme za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta i to na najdostojanstveniji mogući način, putem borbe za školovanje, obrazovanje i opstajanje u prosvjetiteljskom duhu - rekla je Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Kroz Davidovu borbu protiv raznih bjelosvjetskih Golijata srpski narod je uspijevao da sačuva ono što je najvažnije za opstanak jednog naroda, a to je nacionalni i kulturni identitet i da se izdigne iznad svega - istakla je Đakovićeva.

Izložba o istoriji srpske prosvjete i školstva pokazuje refleks istorijskih okolnosti i tokova i svjedoči o borbi srpskog naroda ne samo za slobodu nego i za pravo na obrazovanje, školovanje i budućnost, istakao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije.

- Fotografije na kojima se nalaze divna dečica iz davno zaboravljenih vremena zapravo svedoče i o ljepoti prosvetne misije, ali s druge strane i o tragičnim istorijskim okolnostima u kojima je naš narod živeo, jer su verovatno mnoga od te dečice bila žrtve različitih užasavajućih istorijskih procesa koji su ostavili posledice u dva svetska rata - naglasio je Vukosavljević.

Težnja za upoznavanjem ćirilice i za nacionalnom sviješću prožimala je Srbe i dovela do stvaranja srpskih škola u BiH. Srpski učitelji su, pored rada sa djecom, imali zadatak da sačine i ljetopise škola u kojima su vršili službu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica