“Љетописи” свједоче о очувању културног идентитета

Агенције
“Љетописи” свједоче о очувању културног идентитета

Београд - Изложба “Љетописи”, српске православне школе у БиX отворена је у Педагошком музеју у Београду, а садржи архивску грађу и најважнији историјски приказ развоја школства на територији коју данас у највећем дијелу покрива Република Српска.

- Поставка свједочи о борби српског народа у турско и аустроугарско вријеме за очување културног и националног идентитета и то на најдостојанственији могући начин, путем борбе за школовање, образовање и опстајање у просвјетитељском духу - рекла је Тања Ђаковић, помоћница министра просвјете и културе Републике Српске.

- Кроз Давидову борбу против разних бјелосвјетских Голијата српски народ је успијевао да сачува оно што је најважније за опстанак једног народа, а то је национални и културни идентитет и да се издигне изнад свега - истакла је Ђаковићева.

Изложба о историји српске просвјете и школства показује рефлекс историјских околности и токова и свједочи о борби српског народа не само за слободу него и за право на образовање, школовање и будућност, истакао је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Србије.

- Фотографије на којима се налазе дивна дечица из давно заборављених времена заправо сведоче и о љепоти просветне мисије, али с друге стране и о трагичним историјским околностима у којима је наш народ живео, јер су вероватно многа од те дечице била жртве различитих ужасавајућих историјских процеса који су оставили последице у два светска рата - нагласио је Вукосављевић.

Тежња за упознавањем ћирилице и за националном свијешћу прожимала је Србе и довела до стварања српских школа у БиХ. Српски учитељи су, поред рада са дјецом, имали задатак да сачине и љетописе школа у којима су вршили службу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана