Љепоте Семберије обојиле сликарска платна

Љиљана Алексић
Љепоте Семберије обојиле сликарска платна

Бијељина - Креативна енергија и љубав према природи окупиле су бројне сликаре, учеснике седме Ликовне колоније у бањи Дворови код Бијељине, гдје њихове идеје постају умјетничка дјела.

Организатор колоније, која је привукла четрдесетак сликара из Републике Српске, Србије, Македоније и Русије, је Туристичка организација града Бијељина.

Анатолиј Ивакин, архитекта по занимању, сликарством се бави из хобија. Ту љубав открио је у родној Москви. Данас је у Србији, гдје његује бројна пријатељства, што га је, каже, и довело у Семберију.

- Природа у бањи Дворови ме инспирише, јер сликам пејзаже, а волим да сликам и портрете и мртву природу, све оно што видим преносим на платно. У Бијељини сам други пут и занимљиве су ми старе куће, стил градња - каже Ивакин.

Додао је да му клима у Српској и Србији и те како прија.

- Одушевљава ме то што људи на овим просторима воле своје природно окружење - прича Ивакин.

Сликар Јанко Пиљак у Бијељину је стигао први пут, а живи у Београду, гдје се сликарством бави 50 година. Колоније доживљава као прилику за дружење, али и стварање нових дјела.

- Сликарство и боје уносе радост и живот, а ми сликари никада не мирујемо. Када се роди идеја мора се пренети на платно. Сликарски опус даје души уметника једну свежину. Битно је да уметник сваки дан нешто ради, да бар један потез четкицом повуче на платну. Зато ми сликари кажемо да слика никада не може да буде завршена - истиче Пиљак.

Највише инспирације, каже, проналази у природи.

- У природи постоји више од 1.600 само зелених нијанси. Замислите колико човек може да ужива у свему томе у тој рапсодији боја, а људи данас, нажалост, не примећују то, учаурени у своје оквире - примјећује Пиљак.

Брацо Азарић из Кикинде у Семберију је дошао по трећи пут, а за овај крај га вежу лијепе успомене.

- Волим да долазим на ликовне колоније, ту се окупе сликари из свих крајева бивше Југославије. Упознајемо се и стварамо нова познанства - прича Азарић и додаје да његове идеје "експлодирају" на сликарском платну у једном даху, а омиљена техника му је уље на платну.

За Владету Деретића из Пожаревца Семберија је инспиративан крај гдје долази трећи пут и стекао је бројне пријатеље.

-        Ја сам надреалиста и моје сликарство се везује за однос појединца и његове личности, односно његових осећања и то је оно чиме желим да покажем стварност на платну - рекао је Деретић, који се сликарством бави од дјетињства и самоуки је сликар.

Сви радови са Ликовне колоније у Бијељини доступни су публици захваљујући заједничкој изложби у галерији Центра за културу Семберија.

Млади умјетници

Према ријечима директора Туристичке организације града Бијељина Јована Љубојевића, колонији се и ове године одазвала неколицина сликара који учествују од оснивања манифестације. Он истиче да колонија има и едукативни карактер.

- Наша намјера је да уз академске сликаре који су учесници колоније дођу и сликари из Бијељине који су још у фази сликарског сазријевања. Такође, надам се да ће се наставити сарадња са Академијом Слобомир П Универзитета чији су студенти наши гости - рекао је Љубојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана