Ljepota Balzakovih djela ne prolazi

Milanka Mitrić
Ljepota Balzakovih djela ne prolazi

Banjaluka - Jedan od najvećih pripovjedača i književnih klasika Onore de Balzak rođen je 20. maja 1799. godine u Turu, u Francuskoj. Balzak je bio jedan od ključnih pisaca epohe realizma koji je iza sebe ostavio pregršt djela, od kojih se neka smatraju najznačajnijim djelima svjetske književnosti uopšte.

Put njegovog stvaralačkog procesa često su ometali različiti finansijski problemi, neuspjela objavljivanja djela koja je pisao i slabo prihvatanje kod čitalačke publike.

Poslije prvih književnih neuspjeha odlučio je da počne da se bavi izdavaštvom, te uz pomoć roditelja kupuje štampariju. Ni u tom poslu nije imao mnogo sreće i doživljava materijalnu katastrofu, od koje se nije oporavio do kraja života.

Uprkos svim nedaćama, vraća se književnosti i piše roman o građanskom ratu u Bretanji. To je roman “Posljednji šuan”, napisan 1829. godine, koji je potpisao svojim pravim imenom i koji ga je tek deset godina nakon objavljivanja proslavio.

Balzak je u relativno kratkom vremenu napisao veliki broj romana i priča pod zajedničkim nazivom “Ljudska komedija”, u kojima je opisivao likove iz različitih slojeva društva 19. vijeka u Francuskoj i Evropi.

Volio je novac i slavu i to mu je bio osnovni motiv za pisanje. Bavio se temama za koje je vjerovao da su popularne i da će interesovati čitaoce. Izražavao se često poput najbanalnijih pisaca takozvane narodne literature.

Da bi što prije objavio djelo koje je pisao, ispijajući velike količine kafe, on je radu posvećivao i po 16 časova u toku dana. Mnogi smatraju da mu je upravo ta kafa i došla glave.

Stil njegovog pisanja nije bio savršen, niti je težio ljepoti. Racionalan i talentovan, Balzak nije lamentirao nad nedostatkom ljepote. Poznat je njegov citat: “Ružnoća ima prednost nad ljepotom - ljepota prolazi, a ružnoća ostaje”. Iako jedan broj njegovih knjiga i pripovjedaka ostavlja utisak nedovršenosti i neurednosti, Balzaka smatraju jednim od najvećih pripovjedača svih vremena, a mnogi književni kritičari stavljaju ga rame uz rame sa Lavom Nikolajevičem Tolstojem, Fjodorom Mihailovičem Dostojevskim i Čarlsom Dikensom.

Balzak se smatra pretečom književnog realizma, jer je upotrebljavao detalje, naročito objekata, za ilustraciju života svojih likova.

To su bili likovi propalih karijerista, nesrećnih ljubavnika, suludih škrtica i deklasiranih dostojanstvenika i predstavljaju uvod u novu modu književnog stvaranja koja će se po svim evropskim književnostima razviti pod zajedničkim nazivom - realizam.

Balzak je umro 1850. godine u Parizu, na vrhuncu slave.

Najpoznatija djela

Najpoznatija djela Balzakovog opusa, poznatijeg pod imenom “Ljudska komedija” su: “Čiča Gorio”, “Izgubljene iluzije”, “Sjaj i bijeda kurtizana”, “Mračna afera”, “Šarginska koža”, “Evgenija Grande”, “Rođak Pons”, “Poslanik iz Arsija”, “Ljiljan u dolu” i “Rođaka Beta”. Planirao je da “Ljudska komedija” sadrži 137 djela, ali je stigao da napiše samo 91 djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana