Likovni reljefi Ognjena Tepavčevića kroz Vreme

Cvija Mrkonjić
Likovni reljefi Ognjena Tepavčevića kroz Vreme

Banjaluka - Izložba slika "Vreme" akademskog slikara Ognjena Tepavčevića iz Gradiške otvorena je u banjalučkom Banskom dvoru Kulturnom centru.

Posjetioci imaju priliku da vide interesantne i maštovite likovne reljefe podijeljene u dva ciklusa, a postavka, čiji je kustos i istoričar umjetnosti Slobodan Vidović, izložena je u malom izložbenom salonu Banskog dvora.

Kako je istakao umjetnik Ognjen Tepavčević, izložba je dio njegovog magistarskog rada. Riječ je o reljefnom slikarstvu, odnosno slikama objektima, a izloženo je oko desetak umjetničkih djela.

- Jedan deo ciklusa vezan je za život i vreme provedeno u BiH, jer sam deo života proveo u Nišu i tamo sam završio Fakultet umetnosti. Odlučio sam da ljubiteljima umetnosti u Banjaluci predstavim jedan mali deo izložbe. Nisam hteo da preterujem, jer nisam znao kako publika može da reaguje na reljefno slikarstvo - kazao je umjetnik.

Prema riječima Tepavčevića, vremena iz njegove prošlosti mu nisu nužno bila inspiracija za stvaranje ovih reljefnih slikarskih djela, ali jednim dijelom jesu bila potreba da podijeli osjećanja i učinio je to na jedini način na koji je mogao - kroz slikarstvo.

- Svoja osećanja i doživljaje najviše volim da izrazim kroz slikarstvo, koje na neki način predstavlja i način mog življenja - pojasnio je ovaj umjetnik.

Govoreći o mladim umjetnicima iz Republike Srpske, istakao je da ga raduje činjenica da talentovani sve više imaju mogućnost da ispolje svoju kreativnost.

- Raduje me činjenica da je sve više kulturnih centara i galerija u Republici Srpskoj. Takođe, raduje me i inovativnost i maštovitost kojima se mladi umetnici služe kako bi svoja dela približila zainteresovanoj publici. Koliko mogu primetiti i publika je sve više zainteresovana za umetnost, što nije bio slučaj u nekom prethodnom vremenu - ističe Tepavčević.

Kada je u pitanju izložba "Vreme", ovaj talentovani umjetnik kaže da će poslije Banjaluke djela imati priliku da vide ljubitelji umjetnosti širom Republike Srpske, ali i Federacije BiH.

Biografija

Ognjen Tepavčević je Srednju umetničku školu "Đorđe Krstić", smjer likovni tehničar, završio u Nišu 2001. Iste godine upisao se na Fakultet umetnosti u Nišu, odsjek slikarstvo. Diplomirao je u klasi prof. doc. Bratislava Bašića 2006. godine, a postdiplomske specijalističke studije završava 2010. na istom fakultetu, na odsjeku slikarstvo. Samostalne izložbe je imao u Americi, Srbiji i RS, a učesnik je više grupnih izložbi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana