Ликовни рељефи Огњена Тепавчевића кроз Време

Цвија Мркоњић
Ликовни рељефи Огњена Тепавчевића кроз Време

Бањалука - Изложба слика "Време" академског сликара Огњена Тепавчевића из Градишке отворена је у бањалучком Банском двору Културном центру.

Посјетиоци имају прилику да виде интересантне и маштовите ликовне рељефе подијељене у два циклуса, а поставка, чији је кустос и историчар умјетности Слободан Видовић, изложена је у малом изложбеном салону Банског двора.

Како је истакао умјетник Огњен Тепавчевић, изложба је дио његовог магистарског рада. Ријеч је о рељефном сликарству, односно сликама објектима, а изложено је око десетак умјетничких дјела.

- Један део циклуса везан је за живот и време проведено у БиХ, јер сам део живота провео у Нишу и тамо сам завршио Факултет уметности. Одлучио сам да љубитељима уметности у Бањалуци представим један мали део изложбе. Нисам хтео да претерујем, јер нисам знао како публика може да реагује на рељефно сликарство - казао је умјетник.

Према ријечима Тепавчевића, времена из његове прошлости му нису нужно била инспирација за стварање ових рељефних сликарских дјела, али једним дијелом јесу била потреба да подијели осјећања и учинио је то на једини начин на који је могао - кроз сликарство.

- Своја осећања и доживљаје највише волим да изразим кроз сликарство, које на неки начин представља и начин мог живљења - појаснио је овај умјетник.

Говорећи о младим умјетницима из Републике Српске, истакао је да га радује чињеница да талентовани све више имају могућност да испоље своју креативност.

- Радује ме чињеница да је све више културних центара и галерија у Републици Српској. Такође, радује ме и иновативност и маштовитост којима се млади уметници служе како би своја дела приближила заинтересованој публици. Колико могу приметити и публика је све више заинтересована за уметност, што није био случај у неком претходном времену - истиче Тепавчевић.

Када је у питању изложба "Време", овај талентовани умјетник каже да ће послије Бањалуке дјела имати прилику да виде љубитељи умјетности широм Републике Српске, али и Федерације БиХ.

Биографија

Огњен Тепавчевић је Средњу уметничку школу "Ђорђе Крстић", смјер ликовни техничар, завршио у Нишу 2001. Исте године уписао се на Факултет уметности у Нишу, одсјек сликарство. Дипломирао је у класи проф. доц. Братислава Башића 2006. године, а постдипломске специјалистичке студије завршава 2010. на истом факултету, на одсјеку сликарство. Самосталне изложбе је имао у Америци, Србији и РС, а учесник је више групних изложби.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана