Likovna kolonija Sreten Stojanović: Jubilej uz nove slike

Snežana Tasić
Likovna kolonija Sreten Stojanović: Jubilej uz nove slike

Prijedor - Likovna kolonija "Sreten Stojanović" koja će biti otvorena 4. avgusta u Prijedoru obilježava deset godina postojanja, a na jubilarnom sazivu učestvovaće ugledni slikari iz regiona.

Selektor kolonije Milenko Radivojac ističe da će kolonija biti u znaku slika za razliku od prošlogodišnje kada su u centru pažnje bili akvareli i sitna plastika.

- S obzirom na jubilej izbor je pao na iskusne autore i poznata imena u svijetu slikarstva, koji opet nije bio slučajan već je rezultat pregleda više izložbi i kataloga - kazao je Radivojac najavljujući manifestaciju koja nosi ime jednog od najvećih i najpoznatijih prijedorskih umjetnika.

Na prijedorskoj likovnoj smotri učestvovaće deset slikara iz Liona, Beograda, Banjaluke, Novog Sada, Banatskog Novog Sela, Novog Grada i Prijedora. Nova djela ovog ljeta stvaraće Silva Vujović, Brane Marković, Predrag Peđa Todorović, Zoran Sovilj i Milutin Kopanja iz Beograda. U radu kolonije učestvovaće i Mladen Karan iz Novog Grada, koji živi i radi u Firenci, a ujedno je počasni gost kolonije. Među učesnicima su i Drago Dragić iz Prijedora, koji boravi i stvara u Lionu, Maja Verzoti iz Novog Sada, Nebojša Jocić iz Banatskog Novog Sela i Ivo Dejanović koji se kreće na relaciji Ljubija - Umag.

Rad umjetnika pratiće istoričar umjetnosti Milana Veinović iz Pančeva koja će biti zadužena za kritički osvrt i izradu kataloga izložbe sa kolonije.

- Kao i prošle godine, slikari će raditi u lapidarijumu Muzeja Kozare, a inspiraciju mogu potražiti pored rijeke Sane, u parkovima, šetalištu, kao i na Kozari, gdje ćemo ići na izlet - kazao je Radivojac.

U okviru programa manifestacije je i projekcija filma "Prag i srpski slikari" autora Nenada Ognjenovića, koji govori i o dvojici prijedorskih slikara, praških đaka - Peri Popoviću i Todoru Švrakiću.

Radovi nastali na koloniji biće izloženi u Muzeju Kozare na postavci koja će po tradiciji biti otvorena u septembru, kao dio "Književnih susreta na Kozari".

Izložba

Milenko Radivojac podsjeća da prema propozicijama kolonije umjetnici dva rada ostavljaju u Prijedoru, tako da će kao i sa dosadašnjih saziva, nova djela postati vlasništvo Gradske uprave Prijedora i Muzeja Kozare.

- Tokom trajanja kolonije u Muzeju će 8. avgusta biti otvorena izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedora - kaže Radivojac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana