Ликовна колонија Ракани 2014: Машта урезана на платна

Александра Маџар
Ликовна колонија Ракани 2014: Машта урезана на платна

Нови Град - Изложбом дјела насталих у протеклих осам дана, када су умјетници стварали у неисцрпном извору маште, поред ријеке Уне, затворена је Ликовна колонија "Ракани 2014" у Новом Граду.

И ове године фундус ликовног сазива је обогаћен дјелима која су од непролазне вриједности, четири акварела и двадесет слика.

Директор Културно-образовног центра Јесенко Трбојевић захвалио је свим умјетницима на учешћу и на плодовима њихове креативности који остају урезана на платнима.

- Изузетно смо задовољни насталим дјелима. Иако смо имали малих проблема са временским приликама, сликари  су дали све од себе да се колонија успјешно приведе крају - рекла је документариста галерије Мирјана Дрљача.

Она је подсјетила да се сљедеће године навршавају три деценије од покретања Ликовне колоније у Раканима, што је озбиљан јубилеј који треба обиљежити онако како заслужује.

Умјетник из Панчева, Драгослав Хусар други пут ствара као учесник овог ликовног сазива.

- Велика је част кад сликара позову два пута заредом. И ове године носим лепа искуства са дружења и рада са дивном екипом из Републике Српске и Србије - казао је Хусар.

Да је поента учешћа на колонијама размјена искуства, упознавање нових људи и амбијента, подсјетила је сликарка из Ниша Олга Ђорђевић.

Осим њих, ове године на обалама Уне стварали  су стварали и Мирољуб Ђорђевић из Ниша, Стојанка Ђорђић - Николић из Београда, Чедомир Кесић из Панчева, Радивоје Драгин из Новог Сада, Наташа Коњевић из Бањалуке, Уна Косић из Темерина, Сања Ступар и Давор Мулалић из Новог Града.

Ликовну колонију Ракани, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Нови Град, организује Културно-образовни центар.

 

Монографија

- Имамо вриједну збирку дјела насталих у раду колоније и пред нама је период кад бисмо требали направити озбиљан каталог или монографију пратећи три деценије рада. Посебно је вриједно што имамо сталну поставку у галерији, а ове године пружа се могућност за реновирање новог простора гдје се може изложити још слика - каже Мирјана Дрљача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана