Likovna bajka oslikana radošću

Aleksandra Glišić
Likovna bajka oslikana radošću

Iza vrate galerije akademskog keramičara Sonje Bikić u Banjaluci krije se pravo malo likovno carstvo, a svi koji dođu tamo imaju priliku da vide stvaralaštvo više umjetnika.

U susret danima vaskršnje radosti nastala su vrijedne umjetnine, a Bikićeva kaže da će Vaskršnju izložbu organizovati i narednih godina.

- Pozvala sam sve dizajnere i umjetnike da donesu svoja djela inspirisana Vaskrsom. Sve je to objedinjeno na ovoj izložbi. Moji radovi su uglavnom ptice, pilići, kokoške koji se uklapaju u vaskršnju priču, ali i ptice mira - rekla je Bikićeva koja je prije izložbe organizovala i vaskršnje radionice na kojima su rađena jaja od keramike.

Svi koji uđu u galeriju sa zanimanjem razgledaju ljupke figure od keramike, slike, jaja od različitih materijala.

- Među mojim radovima imam dosta svijećnjaka koji istovremeno mogu biti i postolje za neko jaje. Mnogo se ljudi interesuje za te keramičke detalje. Za mene, a mislim i za ostale umjetnike koji su učestvovali na ovoj izložbi ovo predstavlja jednu vrstu stvaralačke igre - ističe Bikićeva. 

I akademski slikar Biljana Gavranović učesnik je ove jedinstvene postavke.

- Na izložbi su četiri jaja koja sam radila. Oslikala sam ih bojama za staklo. Pokrenuta je jedna lijepa ideja koju sam rado podržala - kazala je Gavranovićeva.

Razgledajući postavku posjetioci zastaju i pored i djela akademskog grafičara Ljubice Janjetović.

- Na Vaskršnjoj izložbi predstavljeno je pet mojih eksponata. Radove sam radila u vidu klasičnih slika na platnu, ali su dimenzije, motivi i tehnike drugačiji. Dimenzije su izuzetno male, u vidu štafelajnih slika koje su kombinacija grafika, crteža i klasičnih slika rađenih tušem i akrilnim bojama sa dodatkom drugih materijala - kaže Janjetović.

Dodaje da su tematski njeni radovi kombinacija pejzaža i vaskršnjih prikaza.

- Riječ je o vaskršnjim motivima (šarenim jajima) postavljenim u scene sa motivima Banjaluke (Kastel) sa stilskim elementima dječijeg crteža i fantazije, čime sam postigla autentičnost prikaza. To je spoj tradicije slikanja na platnu i primijenjenih umjetnosti - objasnila je Janjetovićeva.

Smatra da je ovo dobra prilika da se umjetnici oprobaju u različitim temama i tehnikama i da predstave radove.

Pažnju posjetilaca privukla su i čipkasta i oslikana drvena jaja koja je radila Aleksandra Kecman.

- Predstavila sam se sa dvije različite tehnike ukrašavanja jaja. Čipkasta jaja zahtijevaju preciznost i strpljivost prilikom izrade jer se to radi na pravim guščijim ili pačijim jajima. Izrada jednog ovakvog jajeta može da traje nekoliko desetina radnih sati, zajedno sa crtanjem, bušenjem, brušenjem i ostalim poslovima oko izrade krajnjeg proizvoda - ispričala je Kecmanova.

Priznaje da je potrebno mnogo strpljenja da bi dobili jaja koja izgledaju bajkovito.

- Oslikana drvena jaja radila sam akrilnim bojama, poslije čega sam ih lakirala bezbojnim lakom. Motivi koji ukrašavaju jaja su pejzaži. Nadam se da će izložba postati tradicionalna i da ću biti pozvana da izlažem i sljedeće godine - kaže Kecmanova.

Želje

Svoje stvaralaštvo na Vaskršnjoj izložbi predstavila je i Dragana Vučić.

- Radim dekupaž na jajima, kantice na temu Vaskrsa... Ne prođe ni jedan dan, a da nešto kreativno ne uradim za dom, decu, sebe ili nekog drugog, pa taman to bila i samo vaza cveća uz ručak. Vreme izrade predmeta je različito, ponekad i višednevno, i sve zavisi od tehnike koju primenjujem ili eventualno od želje kupca ako neku narudžbu radim - kaže Vučićeva koja je član Udruženja "Draganasgarden".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana