Ликовна бајка осликана радошћу

Александра Глишић
Ликовна бајка осликана радошћу

Иза врате галерије академског керамичара Соње Бикић у Бањалуци крије се право мало ликовно царство, а сви који дођу тамо имају прилику да виде стваралаштво више умјетника.

У сусрет данима васкршње радости настала су вриједне умјетнине, а Бикићева каже да ће Васкршњу изложбу организовати и наредних година.

- Позвала сам све дизајнере и умјетнике да донесу своја дјела инспирисана Васкрсом. Све је то обједињено на овој изложби. Моји радови су углавном птице, пилићи, кокошке који се уклапају у васкршњу причу, али и птице мира - рекла је Бикићева која је прије изложбе организовала и васкршње радионице на којима су рађена јаја од керамике.

Сви који уђу у галерију са занимањем разгледају љупке фигуре од керамике, слике, јаја од различитих материјала.

- Међу мојим радовима имам доста свијећњака који истовремено могу бити и постоље за неко јаје. Много се људи интересује за те керамичке детаље. За мене, а мислим и за остале умјетнике који су учествовали на овој изложби ово представља једну врсту стваралачке игре - истиче Бикићева. 

И академски сликар Биљана Гаврановић учесник је ове јединствене поставке.

- На изложби су четири јаја која сам радила. Осликала сам их бојама за стакло. Покренута је једна лијепа идеја коју сам радо подржала - казала је Гаврановићева.

Разгледајући поставку посјетиоци застају и поред и дјела академског графичара Љубице Јањетовић.

- На Васкршњој изложби представљено је пет мојих експоната. Радове сам радила у виду класичних слика на платну, али су димензије, мотиви и технике другачији. Димензије су изузетно мале, у виду штафелајних слика које су комбинација графика, цртежа и класичних слика рађених тушем и акрилним бојама са додатком других материјала - каже Јањетовић.

Додаје да су тематски њени радови комбинација пејзажа и васкршњих приказа.

- Ријеч је о васкршњим мотивима (шареним јајима) постављеним у сцене са мотивима Бањалуке (Кастел) са стилским елементима дјечијег цртежа и фантазије, чиме сам постигла аутентичност приказа. То је спој традиције сликања на платну и примијењених умјетности - објаснила је Јањетовићева.

Сматра да је ово добра прилика да се умјетници опробају у различитим темама и техникама и да представе радове.

Пажњу посјетилаца привукла су и чипкаста и осликана дрвена јаја која је радила Александра Кецман.

- Представила сам се са двије различите технике украшавања јаја. Чипкаста јаја захтијевају прецизност и стрпљивост приликом израде јер се то ради на правим гушчијим или пачијим јајима. Израда једног оваквог јајета може да траје неколико десетина радних сати, заједно са цртањем, бушењем, брушењем и осталим пословима око израде крајњег производа - испричала је Кецманова.

Признаје да је потребно много стрпљења да би добили јаја која изгледају бајковито.

- Осликана дрвена јаја радила сам акрилним бојама, послије чега сам их лакирала безбојним лаком. Мотиви који украшавају јаја су пејзажи. Надам се да ће изложба постати традиционална и да ћу бити позвана да излажем и сљедеће године - каже Кецманова.

Жеље

Своје стваралаштво на Васкршњој изложби представила је и Драгана Вучић.

- Радим декупаж на јајима, кантице на тему Васкрса... Не прође ни један дан, а да нешто креативно не урадим за дом, децу, себе или неког другог, па таман то била и само ваза цвећа уз ручак. Време израде предмета је различито, понекад и вишедневно, и све зависи од технике коју примењујем или евентуално од жеље купца ако неку наруџбу радим - каже Вучићева која је члан Удружења "Драганасгарден".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана