Likovi iz dinastije Nemanjićokupirali jug Srpske

Ratomir Mijanović
Likovi iz dinastije Nemanjićokupirali jug Srpske

Popovo Polje - I taman što se, kako kažu Trebinjci, smirila pozitivna "frka" za vrijeme snimanja ostvarenja "Na mliječnom putu" Emira Kusturice, koje je najvećim dijelom snimano u Trebinju, na jugu je počela nova filmska groznica.

U manastiru Zavala u Popovom polju proteklog vikenda pala je "nova klapa" za seriju "Nemanjići - Rađanje kraljevine", po scenariju Gordana Mihića.

Ovaj serijal, koji će se sedam dana snimati i u Trebinju, najveći je igrani projekat Radio-televizije Srbije. Pored poznatih glumaca, u scenama serije statira i više od 130 Hercegovaca. Dio scena nove igrane serije, koja oživljava vrijeme i ličnosti najslavnije srpske srednjovjekovne dinastije, već je snimljen. Nekoliko glumaca ovog serijala već je došlo u Trebinje, a narednih dana stići će i glavni glumci: Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Mladen Nelević i drugi.

- Ovo je veliki projekat i velika stvar kako za RTS, tako i za gledaoce. Učestvuje više od 250 glumaca u seriji, a da ne govorim o brojnosti ostatka ekipe - rekao je glumac Nebojša Glogovac. Ekipa serije, na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, organizovala je i kasting za statiste, za scene koje će narednih dana biti snimane u Trebinju i okolini.

Trebinjski kasting za do sada najveći igrani projekat Radio-televizije Srbije, koji po scenariju Gordana Mihića na malom ekranu oživljava vrijeme i ličnosti najslavnije srpske srednjovjekovne dinastije - privukao je veliki broj naših sugrađana, posebno mladih, koji su poželjeli da budu dio serijala o Nemanjićima.

- Snimaćemo ovdje nekih sedam-osam dana. Dijelom je to radnja koja se po scenariju zaista odvija u Hercegovini, a dijelom će to biti scene koje se odnose na Atos i primorje. Što se tiče angažmana glumaca i statista iz Trebinja, agencija koja se bavi kastingom već je kontaktirala ovdašnje glumce, a statista će biti angažovano između 120 i 150, širokog dijapazona starosne dobi - od 16 do 70 godina -  kaže producent serije Miško Stevanović.

On ističe da nije slučajnost što je Trebinje počesto na meti filmadžija: većina ga doživljava jedinstveno lijepim gradom, sa jednako lijepim pejzažima i izuzetno gostoljubivim ljudima.

Stevanović je otkrio još jednu trebinjsku zanimljivost vezanu za "Nemanjiće", da je pedesetak srednjovjekovnih mačeva za potrebe snimanja serije urađeno upravo u ovom gradu, u pogonu SL "Industrije alata".

Planovi za drugu sezonu

Producent serije Miško Stevanović ne sumnja da će se dobra iskustva prethodnih filmskih ekipa sa Trebinjem ponoviti i na snimanju ovog RTS-ovog projekta, zbog čega jug Hercegovine može da očekuje novi dolazak "Nemanjića".

- Namjera RTS-a je da radi i drugu sezonu serije "Nemanjići" i sasvim je moguće da ćemo ponovo doći sa ovakvim projektom u Trebinje i Hercegovinu, ali ovoga puta, mislim - na malo duže vremena - ističe on.

Dio radnje koja će se snimati po scenariju zaista se odvijao u Hercegovini. Stoga i ne čudi što je filmska ekipa došla baš na ovo mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana