Ликови из династије Немањићокупирали југ Српске

Ратомир Мијановић
Ликови из династије Немањићокупирали југ Српске

Попово Поље - И таман што се, како кажу Требињци, смирила позитивна "фрка" за вријеме снимања остварења "На млијечном путу" Емира Кустурице, које је највећим дијелом снимано у Требињу, на југу је почела нова филмска грозница.

У манастиру Завала у Поповом пољу протеклог викенда пала је "нова клапа" за серију "Немањићи - Рађање краљевине", по сценарију Гордана Михића.

Овај серијал, који ће се седам дана снимати и у Требињу, највећи је играни пројекат Радио-телевизије Србије. Поред познатих глумаца, у сценама серије статира и више од 130 Херцеговаца. Дио сцена нове игране серије, која оживљава вријеме и личности најславније српске средњовјековне династије, већ је снимљен. Неколико глумаца овог серијала већ је дошло у Требиње, а наредних дана стићи ће и главни глумци: Војин Ћетковић, Слобода Мићаловић, Младен Нелевић и други.

- Ово је велики пројекат и велика ствар како за РТС, тако и за гледаоце. Учествује више од 250 глумаца у серији, а да не говорим о бројности остатка екипе - рекао је глумац Небојша Глоговац. Екипа серије, на Академији ликовних умјетности Требиње, организовала је и кастинг за статисте, за сцене које ће наредних дана бити снимане у Требињу и околини.

Требињски кастинг за до сада највећи играни пројекат Радио-телевизије Србије, који по сценарију Гордана Михића на малом екрану оживљава вријеме и личности најславније српске средњовјековне династије - привукао је велики број наших суграђана, посебно младих, који су пожељели да буду дио серијала о Немањићима.

- Снимаћемо овдје неких седам-осам дана. Дијелом је то радња која се по сценарију заиста одвија у Херцеговини, а дијелом ће то бити сцене које се односе на Атос и приморје. Што се тиче ангажмана глумаца и статиста из Требиња, агенција која се бави кастингом већ је контактирала овдашње глумце, а статиста ће бити ангажовано између 120 и 150, широког дијапазона старосне доби - од 16 до 70 година -  каже продуцент серије Мишко Стевановић.

Он истиче да није случајност што је Требиње почесто на мети филмаџија: већина га доживљава јединствено лијепим градом, са једнако лијепим пејзажима и изузетно гостољубивим људима.

Стевановић је открио још једну требињску занимљивост везану за "Немањиће", да је педесетак средњовјековних мачева за потребе снимања серије урађено управо у овом граду, у погону СЛ "Индустрије алата".

Планови за другу сезону

Продуцент серије Мишко Стевановић не сумња да ће се добра искуства претходних филмских екипа са Требињем поновити и на снимању овог РТС-овог пројекта, због чега југ Херцеговине може да очекује нови долазак "Немањића".

- Намјера РТС-а је да ради и другу сезону серије "Немањићи" и сасвим је могуће да ћемо поново доћи са оваквим пројектом у Требиње и Херцеговину, али овога пута, мислим - на мало дуже времена - истиче он.

Дио радње која ће се снимати по сценарију заиста се одвијао у Херцеговини. Стога и не чуди што је филмска екипа дошла баш на ово мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана