Лав Дијаз: Филм као оруђе за унапређење човјечанства

Срна Фото: M.Cvetković/RAS Srbija
Лав Дијаз: Филм као оруђе за унапређење човјечанства

Мокра Гора - Филипински режисер Лав Дијаз, који је допутовао на Мећавник на 10. фестивал филма и музике "Кустендорф", изјавио је да је филм веома млад медиј, стар тек сто година, да је његов раст и даље широк и да се може употријебити као оруђе за унапређење човјечанства.

Дијаз сматра да се мора еманциповати умјетност, еманциповати филм, његова права природа, као оруђе културе, умјетничка форма.


Побједник Венецијанског фестивала 2016. године рекао је за портал "Искра" да његов осмочасовни филм који ће бити приказан на Мећавнику говори о револуцији на Филипинима, истичући да је историја његове земље веома сложена, као и Србије.

Дијаз каже да је много прочитао о историји Србије и овог дијела свијета, да је то паралелна историја, као и у југоисточној Азији.

"Имамо веома сличну сложену историју. Другачије је држање, али је борба у друштву иста, тако да можете да се поистовјетите", додао је Дијаз.

На питање колико је мјесто попут Мећавника важно у борби против глобализма, холивудизације свега, Дијаз је рекао да тек сада разумије да је ово самоодрживо окружење.

"На све нас утиче глобализација, али можемо и да се одупремо. Морамо да почнемо од појединца, да схватимо да се морамо одупријети, због здравља, због будућности. Ако погледате интернет, све је брзо, ако не удахнете, одузеће вам се много. Треба да удахнемо отпор. Права промјена ће настати из отпора", истакао је Дијаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана