Kvalitetni kulturni sadržaji u banjalučkim muzejima: Otključan svijet stranih djela i iluzije

Glas Srpske
Kvalitetni kulturni sadržaji u banjalučkim muzejima: Otključan svijet stranih djela i iluzije

Posjetioci su u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske mogli prvi put da vide radove iz zbirke inostrane umjetnosti. Ova izložba je priređena povodom obilježavanja 2018. godine, koju je Evropska komisija proglasila evropskom godinom kulturnog nasljeđa pod sloganom "Naša baština - gdje se prošlost susreće sa budućnošću", ukazujući na bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope.

 Publika ima priliku da vidi 100 djela od 80 autora iz Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švajcarske i Španije. Izložba će biti otvorena do 30. avgusta 2018. godine.

 

Jedinstvena izložba u Muzeju Republike Srpske "Otključaj svijet iluzije i nauke" najviše je plijenila pažnju najmlađih, ali ni nešto stariji nisu ostali ravnodušni. Ovakva izložba, kako tematski tako i koncepcijski, do sada nije viđena u BiH.

- Izložba je osmišljena kao interaktivna forma prilagođena interesovanjima široke publike, a ideja da ovakva izložba bude priređena nastala je kao proizvod osluškivanja želja i potreba djece. Programi interaktivnog karaktera podstiču posjetioce na istraživanje muzeja, kao i na aktivno učenje u atraktivnom ambijentu - objasnile su autorke izložbe Ivana Pandžić i Sanja Pupac.

Više od 20 eksponata, kroz zabavne i atraktivne iluzije, edukuje posjetioce o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i nauci, da bi bolje razumjeli zašto njihove oči vide stvari koje mozak ne razumije.

Sve ove manifestacije su priređene u čast obilježavanju Dana grada Banjaluka.

Koncert Big benda

U subotu, 21. aprila, na parkingu ispred Muzeja savremene umjetnosti publiku je zabavljao koncert Big bend orkestra RTS-a, koji je svirao repertoar sastavljen od proslavljenih filmskih hitova. Koncert je održan u sklopu manifestacije "Proljeće u Banjaluci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana