Квалитетни културни садржаји у бањалучким музејима: Откључан свијет страних дјела и илузије

Глас Српске
Квалитетни културни садржаји у бањалучким музејима: Откључан свијет страних дјела и илузије

Посјетиоци су у Музеју савремене умјетности Републике Српске могли први пут да виде радове из збирке иностране умјетности. Ова изложба је приређена поводом обиљежавања 2018. године, коју је Европска комисија прогласила европском годином културног насљеђа под слоганом "Наша баштина - гдје се прошлост сусреће са будућношћу", указујући на богату и разноврсну културну баштину Европе.

 Публика има прилику да види 100 дјела од 80 аутора из Аустрије, Белгије, Бугарске, Велике Британије, Грузије, Италије, Ирске, Мађарске, Норвешке, Њемачке, Пољске, Русије, Турске, Француске, Чешке, Швајцарске и Шпаније. Изложба ће бити отворена до 30. августа 2018. године.

 

Јединствена изложба у Музеју Републике Српске "Откључај свијет илузије и науке" највише је плијенила пажњу најмлађих, али ни нешто старији нису остали равнодушни. Оваква изложба, како тематски тако и концепцијски, до сада није виђена у БиХ.

- Изложба је осмишљена као интерактивна форма прилагођена интересовањима широке публике, а идеја да оваква изложба буде приређена настала је као производ ослушкивања жеља и потреба дјеце. Програми интерактивног карактера подстичу посјетиоце на истраживање музеја, као и на активно учење у атрактивном амбијенту - објасниле су ауторке изложбе Ивана Панџић и Сања Пупац.

Више од 20 експоната, кроз забавне и атрактивне илузије, едукује посјетиоце о виду, перцепцији, људском мозгу и науци, да би боље разумјели зашто њихове очи виде ствари које мозак не разумије.

Све ове манифестације су приређене у част обиљежавању Дана града Бањалука.

Концерт Биг бенда

У суботу, 21. априла, на паркингу испред Музеја савремене умјетности публику је забављао концерт Биг бенд оркестра РТС-а, који је свирао репертоар састављен од прослављених филмских хитова. Концерт је одржан у склопу манифестације "Прољеће у Бањалуци".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана