Kusturici nagrada za životno djelo

Glas Srpske
Kusturici nagrada za životno djelo

MARAKEŠ - Srpskom reditelju Emiru Kusturici uručena je nagrada za životno djelo na Međunarodnom filmskom festivalu u marokanskom gradu Marakešu, javila je Srna.

U okviru festivala, koji se održava pod pokroviteljstvom Njegovog kraljevskog visočanstva kralja Mohameda Šestog, priređena je i retrospektiva svih igranih filmova proslavljenog reditelja.

Na ceremoniji dodjele nagrade Kusturica je dočekan ovacijama.

- Kada bih bio Toni Bler, onda bih u svoju vojnu strategiju uveo da je aplauz oružje za masovnu destrukciju i da je aplauz koji ste mi vi uputili upravo suprotno od svega onoga što je Toni Bler tražio u Iraku - rekao je Kusturica primajući nagradu.

On je zahvalio marokanskom kralju i princu, arapskoj kulturi i civilizaciji što je u njegovom djelu prepoznala kvalitet i  aplauzom potpuno razoružala i razgolitila njegovu emocionalnost.

Nagrade za životno djelo na festivalu u Marakešu prethodnih godina dobili su Roman Polanski i Abas Kiarostami, a osim Kusturice, ove godine nagrade za umjetnički doprinos svjetskom filmu dobili su i ser Ben Kingsli i Kristofer Voken, koji su na ceremoniji čestitali Kusturici na priznanju.

U čast Emira Kusturice poseban prijem, u ime kraljevske porodice, organizovao je princ Zara Monosori, koji je Kusturici uručio i unikatni ćilim, poklon kraljevske kuće.

Emir Kusturica, zajedno sa svojim timom, obavlja završne pripreme za filmski festival "Kustendorf", koji će biti održan od 13. do 19. januara 2010. u Drvengradu na Mećavniku.

Za takmičarski program festivala prijavljeno je više od 300 filmova mladih reditelja i studenata filmskih škola širom svijeta. Raznolikost tema i žanrova, i visok kvalitet tih filmova osiguraće da takmičenje za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje bude uzbudljivo i napeto.

Predsjednik žirija biće poznata autorka stripova i rediteljka Marjane Satrapi, a članovi su filmska producentkinja i autorka Sara Drajver i holivudski producent Džonatan Vajsgal.

Džoni Dep

Program "Retrospektiva velikana" filmskog festivala "Kustendorf" ove godine posvećen je Džoniju Depu, koji će u Drvengradu održati nekoliko radionica za studente, učesnike takmičarskog programa. U izboru njegovih filmova biće prikazani "Edvard Makazoruki" iz 1990. godine, "Arizona drim" u režiji Emira Kusturice (1993) i "Doni Brasko" (1997).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana