Кустурица уручио награду сценаристи Гордану Михићу

Срна
Кустурица уручио награду сценаристи Гордану Михићу

Мокра Гора - Оснивач међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф" Емир Кустурица уручио је у Дрвенграду сценаристи Гордану Михићу "Награду за будуће филмове", истичући да је он један од најбољих сценариста у Европи, који није довољно слављен.

"Михић заправо улази у зрелу фазу и захвални смо му што је уграђен у најзначајније тренутке европске кинематографије", рекао је Кустурица, уручивши Михићу дуборез који треба да симболише сљедећи корак”.


Прије уручења награде приказан је филм састављен од инсерата из филмова и серија снимљених према сценаријима Гордана Михића, преносе београдски медији.

Михић је након пројекције рекао да није могао да вјерује са каквим је фантастичним људима радио.

"Сећао сам се дивних сцена са снимања и осетио бол што највећи број тих људи није више са нама. Ово је почаст њима којих више нема, а који су остварили дела изнад свих очекивања у земљи која није имала услове за то", нагласио је Михић.

Претходно је приказан филм "Вране" из 1968. године који су снимили Михић и Љубиша Козомара.

"Видео сам младе људе који гледају филм снимљен пре 50 година и осетио бол што се ништа није променило за 50 година, али сам и срећан што сам стекао нову духовну браћу, а то сте ви који сте овде вечерас", истакао је Михић.

Михић је рекао да је прије 30 година почео да сарађује са Кустурицом, који је тада студирао режију у Прагу и да та сарадња траје и данас, тако да је сарадник и на сценарију остварења "На млијечном путу".

"Питао сам га како све ово успева да носи на својим плећима и он ми је одговорио да је то исти онај почетни адреналин", навео је Михић.

Михићу је посвећена Ретроспектива великана 10. "Кустендорфа”", а на програму су филмови рађени према његовим сценаријима "Кад будем мртав и бео" и "Буђење пацова" у режији Живојина Павловића, "Црна мачка, бели мачор" Емира Кустурице и "Механизам" Ђорђа Милосављевића.

На Мећавнику је у току 10. међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" који ће трајати до четвртка, 19. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана