Кустурица снима филм о Јасеновцу?

Срна
Кустурица снима филм о Јасеновцу?

Београд - Израелски историчар и најпознатији истраживач геноцида у Другом свјетском рату Гидеон Грајф предложио је режисеру Емиру Кустурици да сними филм о страдањима и страхотама у Јасеновцу, гдје је убијено више стотина хиљада Срба, Јевреја и Рома, пишу београдске “Вечерње новости”.

Кустурица је, како је потврђено листу, одговорио да је почаствован понудом и да је врло заинтересован за овај пројекат.


Грајф, који ће 15. децембра бити гост Андрићграда, гдје ће одржати предавања о јасеновачкој голготи, сматра да је прослављени режисер, значајне међународне репутације, најбољи избор и да ће својим угледом и досадашњим остварењима привући пажњу најшире свјетске публике.

Грајф је недавно на сајму књига у Београду представио монографију “Јасеновац - Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности”, а и главни је кустос изложбе о Јасеновцу која је почетком ове године била постављена у згради УН у Њујорку у склопу подсјећања на Холокауст.

Овај главни истраживач Института за холокауст “Шем Олам” први пут је дао упоредну анализу Аушвица и Јасеновца, наводећи да су злочини почињени у Јасеновцу међу најбруталнијим у историји свијета.

Грајф је на промоцији истакао да су у Јасеновцу погажена сва ограничења нељудскости и да је зато веома важно да се овај дио историје поново освијетли.

Лист подсјећа да је на идеју да се сними филм о јасеновачкој трагедији прије неколико година дошао глумац Тихомир Станић и пројекат је требало да финансира Република Српска, али је одустао од тога због, како је испричао, пријетњи из Хрватске.

Истом темом бавили су се и режисер Лордан Зафрановић и сценариста Арсен Диклић, чији је пројекат о страдању српске дјеце “Дјеца Козаре” учествовао на овогодишњем конкурсу Филмског центра Србије за финасирање и суфинансирање пројеката са националном темом.

Међутим, конкурс је поништен, па поновљен, а резултати још нису познати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана