Kusturica očekuje da publika prepozna emociju filma Na Mlečnom putu

Srna
Kusturica očekuje da publika prepozna emociju filma Na Mlečnom putu

Beograd - Proslavljeni srpski režiser Emir Kustirica rekao je da je učešćem filma "Na Mliječnom putu" na Venecijanskom festivalu odlučio da završi takmičarsku fazu u svom filmskom stvaralaštvu i da očekuje da će publika u Veneciji prepoznati emociju i ono što je autorski htio da kaže tim filmom.Kusturica je, povodom uvrštavanja filma "Na Mliječnom putu" u takmičarski program Festivala u Veneciji, rekao da će on biti prikazan u istoj sali u koju je kao dvadesetpetogodišnjak zakoračio prije 35 godina.

"Projekcija filma žSjećaš li se Doli Belž obilježila je sve što se kasnije dešavalo u mojoj filmskoj karijeri. S obzirom da sam odlučio da se poslije ovog festivala više ne takmičim, da ne ulazim u takmičenja, ovo će biti najbolja prilika da se taj, reklo bi se, dugi filmski život, zaokruži u istoj sali gdje sam i počeo", naglasio je Kusturica za "Sputnjik".

On smatra da publika sa sigurnošću može da očekuje film koji "ne može da nas bruka", čim je primljen u tu selekciju među 2.000 filmova.

"To je uvijek bila moja deviza, da bi nešto dobro prošlo, treba biti skroman i očekivati da se ne brukamo", dodao je Kusturica.

Odgovarajući na pitanje o tome da je ovog puta bio u dvostrukoj ulozi jer je film nastao po njegovoj priči, Kusturica je istakao da je rad na filmu dugo trajao jer jedan film u kome su manje-više sve stvari jasne, može da se snimi lakše i brže, "a ovdje je nekako odgovornost bila dvostruka".

Prema njegovim riječima, brzinu snimanja filma, osim loših vremenskih uslova, diktirale su i te sumnje.

"Međutim, ja sam uvijek sumnjao u sebe i u to što radim. Nadam se da će i ovaj put ta sumnja, u ukupnom ishodu, da dovede do jednog dobrog rezultata. Zapravo, koliko god sam bio sâm, generišući i scenario, i glavni lik, i finansirajući film, i radeći produkciju, mislim da sam prvi i posljednji put to učinio jer je to gotovo neizdrživo. Sad tek mogu da vidim šta znači vrijeme u kojem je Čaplin proizvodio gotovo sve", naveo je Kusturica.

Prema njegovim riječima, to je stvarno gotovo neizdrživo, "posebno sa tom idejom da zapravo film bude jedan emocionalni izraz, a nikako puka interpretacija jednog teksta".

"Tu je sad došlo do kulminacije jednog autorskog života. Poput boksera kojeg nekog na kraju ipak namlati jer misli da treba da ide do kraja, ja sam odlučio da u ovom životnom dobu zapravo završim tu takmičarsku fazu i ako budem radio još neki film da on ne učestvuje u takmičenju. Mislim da je dobro zbog mlađih ljudi, da im se ne miješam u posao", zaključio je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana