Кустурица очекује да публика препозна емоцију филма Нa Млечном путу

Срна
Кустурица очекује да публика препозна емоцију филма Нa Млечном путу

Београд - Прослављени српски режисер Емир Кустирица рекао је да је учешћем филма "На Млијечном путу" на Венецијанском фестивалу одлучио да заврши такмичарску фазу у свом филмском стваралаштву и да очекује да ће публика у Венецији препознати емоцију и оно што је ауторски хтио да каже тим филмом.Кустурица је, поводом уврштавања филма "На Млијечном путу" у такмичарски програм Фестивала у Венецији, рекао да ће он бити приказан у истој сали у коју је као двадесетпетогодишњак закорачио прије 35 година.

"Пројекција филма жСјећаш ли се Доли Белж обиљежила је све што се касније дешавало у мојој филмској каријери. С обзиром да сам одлучио да се послије овог фестивала више не такмичим, да не улазим у такмичења, ово ће бити најбоља прилика да се тај, рекло би се, дуги филмски живот, заокружи у истој сали гдје сам и почео", нагласио је Кустурица за "Спутњик".

Он сматра да публика са сигурношћу може да очекује филм који "не може да нас брука", чим је примљен у ту селекцију међу 2.000 филмова.

"То је увијек била моја девиза, да би нешто добро прошло, треба бити скроман и очекивати да се не брукамо", додао је Кустурица.

Одговарајући на питање о томе да је овог пута био у двострукој улози јер је филм настао по његовој причи, Кустурица је истакао да је рад на филму дуго трајао јер један филм у коме су мање-више све ствари јасне, може да се сними лакше и брже, "а овдје је некако одговорност била двострука".

Према његовим ријечима, брзину снимања филма, осим лоших временских услова, диктирале су и те сумње.

"Међутим, ја сам увијек сумњао у себе и у то што радим. Надам се да ће и овај пут та сумња, у укупном исходу, да доведе до једног доброг резултата. Заправо, колико год сам био сâм, генеришући и сценарио, и главни лик, и финансирајући филм, и радећи продукцију, мислим да сам први и посљедњи пут то учинио јер је то готово неиздрживо. Сад тек могу да видим шта значи вријеме у којем је Чаплин производио готово све", навео је Кустурица.

Према његовим ријечима, то је стварно готово неиздрживо, "посебно са том идејом да заправо филм буде један емоционални израз, а никако пука интерпретација једног текста".

"Ту је сад дошло до кулминације једног ауторског живота. Попут боксера којег неког на крају ипак намлати јер мисли да треба да иде до краја, ја сам одлучио да у овом животном добу заправо завршим ту такмичарску фазу и ако будем радио још неки филм да он не учествује у такмичењу. Мислим да је добро због млађих људи, да им се не мијешам у посао", закључио је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана