Кустурица: Путин је заслужан што је Москва свјетска сила

Срна
Кустурица: Путин је заслужан што је Москва свјетска сила

Москва - Прослављени српски режисер Емир Кустурица сматра да је руски предсједник Владимир Путин одговоран што су Руси поново поносни на своју културу и историју.

Кустурица је поздравио напоре Путина у обнови Русије и изразио је увјерење да је он заслужан што је Москва снажна и независна сила у свијету док је свом народу усадио поштовање за њихово насљеђе, за које се чинило да је изгубљено током бурних деведесетих година прошлог вијека.


"Поносан сам на Путинов џентлменски став, начин на који је Русију издигао са дна на који је пала током власти Бориса Јељцина и вратио је на ноге на начин на који је народ поново поносан на своју историју и културу", рекао је Кустурица за "Раша тудеј".

Прослављени режисер је признао да је често на мети критика, јер не крије свој наклоњени став према руском лидеру. Он је навео да и "про-Путинове шале" данас могу да изазову проблеме, указујући на то да је био на мети критика, јер је рекао да је спреман да Путину дозволи да ракете постави на његовом балкону.

Кустурица је указао и на дубоку културну и друштвену благонаклоност између Србије и Русије.

"Погледајте у историју, како је тадашњи руски цар Никола Други ушао у Први свјетски рат због Србије, колико добро нас Русија разумије, колико значимо једни другима на културном нивоу, како дијелимо исте православне вриједности", каже Кустурица.

Он је изразио увјерење да је моћ да се тражи заједничко добро изнад појединачне, себичне потребе оно у чему се српски и руски народ разликују од Запада.

"Србија и Русија се држе принципа колективизма, нашу историју и будућност гледамо са те тачке", напомиње Кустурица, наводећи да док је Запад, можда, постигао економски напредак пратећи потпуно супротан низ вриједности, он то види као друштво у којем је човјек човјеку вук.

Прошле године је Путин Кустурици додијелио Орден за унапређење пријатељства и јачање сарадње између народа Србије и Русије, те популаризацију руског језика и културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана