Кустурица: Приче Бернара Анри Левија - пропагандистички маневри трулог интелектуалца

Срна
Кустурица: Приче Бернара Анри Левија - пропагандистички маневри трулог интелектуалца

Андрићград - Редитељ Емир Кустурица истакао је да су приче Бернара Анри Левија о српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику као агенту руског предсједника Владимира Путина “само нови простор за пропагандистичке маневре трулог интелектуалца којег узимају у обзир они који вјерују да је свијет остао непромијењен, баш као што су, на крају Другог свјетског рата, бранили Њемачку, а Берлин већ одавно пао”.

“Бернар Анри Леви познат је по томе што је свуда гдје је стигао да промовише идеју либералног капитализма промовисао и рат под фирмом хуманисте који се бори за мир”, навео је Кустурица у колумни за портал “Искра”.

Он је навео да то није било само када је у предграђу Париза сагет испред неког зида глумио да се налази у сарајевском насељу Циглане.

“Дешавало се то у току вечере у ресторану 'Клосери де Лила', када је између порције шпагета са тартуфима и боце скупоцјеног вина, слао поруке из 'опкољеног Сарајева'. Чинио је такве ствари у предвечерје агресије на Либију коју су опустошили и опљачкали Француска, Британија и САД”, нагласио је Кустурица.

Свјетски редитељ је додао да је Леви исто чинио на Косову, Украјини, гдје год је могао да у име одбране корпорација и властитог богатства брани идеју демократског тоталитаризма.

“Радио је то у Сирији гдје, на срећу, више нису на власти они који су тамо ратове сијали од краја осамнаестог вијека! Ипак, највише се истакао у Либији гдје се данас стуација драматично мијења и враћа на стање које више личи на Гадафијеву Либију него на пљачку коју су извели Саркози, Клинтонова, Обама...”, истакао је Кустурица.

Упитавши зашто Левија нема у Венецуели, редитељ одговора да је то због тога што је он “распали шездесетосмаш, корумпирани интелектуалац, рутави писац чије књиге, које напише у паришком 'Кафе дж флор' између два капућина, нико више и не чита”.

“Нормални људи у државама гдје се вјерује у суверену демократију одмахују руком на помен његовог имена и сјећају се филма 'Прохујало са вихором'“, истакао је Кустурица у колумни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана