Кустурица: Мултикултурни живот је мислена именица

Срна
Кустурица: Мултикултурни живот је мислена именица

Београд - Режисер Емир Кустурица сматра да је свуда у Европи, а најчешће по њеним обронцима, мултикултурни живот мислена именица, као и да на овим просторима, гдје се помно гаји љубав према мржњи, није неопходно да постоје двије супротстављене етничке или вјерске групе.

Он је навео да се показало да је мултикултурни живот пожељна форма која је код сиромашних малих, у старој Југославији обједињених, а послије разједињених, народа постала немогућа мисија, немогућа форма.


"Пошто сам у Вишеграду засновао једно од тих станишта мултикултурног живота и покушавам управо да пацификујем простор, схватио сам да у нашем случају, гдје се тако помно гаји љубав према мржњи, није неопходно да имамо супротстављеност двије етничке или вјерске групе", рекао је Кустурица је за недјељник "Печат".

Кустурица, који је и директор Андрићевог института у Вишеграду, наводи да данашњи Вишеград има двије партијске организације од којих се једна скоро до буне диже против семинара или дизања споменика Мехмед-паши Соколовићу.

"О чему се ту ради? Ради се о парапримитивизму и о нечему што јесте језгро из којег се генерише та љубав према мржњи коју је Андрић врло добро описао у писму из 1920. Елите које стоје на врху, посебно ове које су преузеле власт послије пада бивше Југославије, оне су мање-више биле генератори те љубави према мржњи. Или ако већ нису гајиле ту љубав, нису имале снаге да направе рез у примитивизму и убризгају му неко знање које би омогућило разумијевање друге стране", додао је Кустурица.

Он је напомиње да, међутим, постоји и контрадикција, односно да има људи који нису затровани том идејом до краја и који ће се активно жртвовати, притећи у помоћ по сваку цијену, али да у лошим временима они не могу да остваре своју улогу.

"Дакле, ако унутар српског етничког корпуса у Вишеграду постоје људи који најозбиљније мисле да је Мехмед-паша Соколовић Турчин који је клао Србе, људи који не знају да је обнова Пећке патријаршије унутар Османске империје заправо нешто што је завјетнички удахнуло живот српском народу и обезбиједило његов опстанак, ако у Вишеграду нема више муслимана који би слијепо вјеровали у то да је био Турчин, јер то се подразумијева, ако дио српског корпуса, који нашу стварност чини драматичнијом, ту љубав према мржњи обнавља кроз незнање, задртост и све што иде уз то - онда ми знамо да је та територија проблематична чак и кад је присутна само једна етничка група, а камоли када их је више", истакао је Кустурица.

Према његовим ријечима, данас присуствујемо реконструкцији деведесетих, гдје се заправо показује још једна страна несреће тог мултикултурног живота.

"Како рече Милорад Екмечић, нису масони и завјереници стварали ту Југославију, односно утицали на ток историје балканских народа, посебно српског, него највише обавјештајне службе", додао је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана