Kusturica: Miloš Forman je vodio svoj život kao i svoje filmove

Srna
Kusturica: Miloš Forman je vodio svoj život kao i svoje filmove

Andrićgrad - Američki režiser češkog porijekla Miloš Forman vodio je svoj život kao i svoje filmove, ocijenio je srpski režiser Emir Kusturica.

"Podsmijevao se glupostima ali je razumio malog čovjeka koji pije pivo, živi u provinciji i trpi egzistencijalne jade, dok je u Americi izvodio dokaz da su ludaci na slobodi a pametni u ludnici", rekao je Kusturica za portal "Iskra" povodom smrti američkog režisera češkog porijekla Miloša Formana.


On je ocijenio da je u životu bez iluzija, i filmovima koji su uvijek bili veći od života, tipičan Čeh sa vidljivom ironičnom distancom, stvorio velika djela evropske filmske kulture, a onda, u Americi, velika djela američke kinematografije.

"Malo kome je to uspjelo, čak ni bečki Jevreji koji onomad stvoriše Holivud, nisu sintetisali iskustvo evropskog egzistencijalizma i američkog sna kojeg je trebalo uspješno idealizovati, naglasio je proslavljeni srpski režiser.

On je naveo da se Miloš Forman pojavio u Njujorku kada je san o idealnoj Americi počeo da blijedi i reagovao na Reganovo zatvaranje ludnica širom Amerike.

"Trijumfalno je ugradio u američko društvo pilulu apsurda u filmu 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' a velegradski život Njujorka, njegovu pornografsku stranu i raspad tamošnje familije, nagovjestio filmom 'Svlačenje'. Iako je pazio da bude zahvalan za gostoprimstvo i američki pasoš, pomenutim filmovima je ostvario kontinuitet humanog i istinitog tretiranja ljudskih sudbina uhvaćenih u mreže društava u češkom komunizmu i američkom kapitalizmu.

Iz čečke faze najdublje su se urezali u sjećanje 'Ljubav jedne plavuše' i 'Gori gori moja gospođice'. To su u stvari hemijska jedinjenja slavenske ideje o čovjeku koju je kroz svoje priče, drame i novele prvi iscrtao Anton Pavlovič Čehov. Naime, niko na filmu kao Forman u češkoj fazi nije uspio da se tako uspješno dokopa te slavenske duše i preko svojih likova univerzalizuje ideju Čehovljevog egzistencijalizma na filmu", ocijenio je Kusturica.

On je pojasnio da su to one teme i forma koja izvan dramatičnih pothvata i silovite dramaturgije pronađe pejsaže drame čovjekove duše.

"Ostaće mi u pamćenju mnogo susreta sa velikanom ali i ideja kako je nekada, kada sam ja bio student i kasnije mlad reditelj velika stvar bilo upoznati velikog umjetnika, reditelja koji je obilježio epohu. Svaki put sam doživio te susrete sa tremom i stidom pred velikanom. Sada je on otišao a bojim se sa njim i ideja iz 20. vijeka da je reditelj ključna ličnost najvažnije umjetnost. Ne samo zbog toga što se tehnologijom danas igraju obučeni a ne školovani reditelji. Jednostavno zbog toga sto ne postoje reditelji kao sto je bio Miloš Forman", zaključio je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana