Кустурица: Бићу задовољан ако публика буде уживала у мом филму

Срна
Кустурица: Бићу задовољан ако публика буде уживала у мом филму

Венеција - У главном такмичарском програму Филмског фестивала у Венецији вечерас ће свјетску премијеру имати дугометражни филм прослављеног редитеља Емира Кустурице "На млијечном путу".

Најновије кинематографско остварење славног српског редитеља налази се међу 20 изабраних филмова у такмичарском програму, па самим тим и у конкуренцији за "Златног лава".


Премијера филма биће одржана у венецијанској Сали Гранде са почетком у 20.00 часова.

Кустурица је јуче у послијеподневним часовима стигао на острво Лидо са својом филмском екипом и пријатељима из Србије, Републике Српске, Русије и Италије.

Говорећи о очекивањима у вези са овогодишњим фестивалом, Кустурица је по доласку у Венецију кратко рекао: "Бићу задовољан ако публика буде уживала у мом филму".

Он ће данас, заједно са филмском екипом, прошетати црвеним тепихом прије одласка у чувену Салу Гранде и премијере филма "На млијечном путу".

Кустурица је у редитељској експликацији, између осталог, истакао да је режирао савремену бајку и у исти мах је све ово било једнако узбудљиво као било који други филм који је направио.

"У овом филму открио сам љепоту и открио сам интензивне, људске светове. 'На Млијечном путу' се развио из многих слојева мога живота. Ако бих могао да упоредим свој доживљај филма некада и сада, овог пута бих се помније загледао у прапочетак. У различитим фазама у мом животу филм је постојао кроз дијалог са другим умјетностима, књижевношћу, сликарством и тако даље. Овог пута пратио сам праволинијску путању у развоју филма унутар чистоте филмског језика...

Ово је веома једноставна прича која је изискивала огроман физички напор и која је била тежа за прављење него што би се то могло чинити. Дуго смо снимали, борили смо се са природом, углавном снимајући у екстеријерима, пошто сам тражио крајолике који ће одразити дубоки скривени универзум главних јунака: човека и жене који се заљубљују једно у друго, и који су ради да се жртвују у природи", појашњава Кустурица, који је и аутор сценарија, али и тумач главне мушке улоге.

Осим њега, у филму "На млијечном путу" играју и Моника Белучи, Предраг Манојловић и Слобода Мићаловић.

Мићаловићева, која је јуче стигла на острво Лидо, изјавила је за портал "Искра" да је филм "На млијечном путу" ремек-дјело, филм који ће бити запажен и записан у филмској историји.

"Пре свега очекујем да сала вечерас буде пуна, да публика лепо прихвати тај филм, да разуме шта смо ми ту хтели да кажемо, а не сумњам да ће та емоција коју смо ми успели да прикажемо допрети и до њих... Али оно што бих негде највише желела, то се подразумева – да наш редитељ заокружи своју дивну каријеру и да добије неку од награда. У сваком случају, оно што ја желим је дуг живот овом филму, и да сви будемо поносни на то наше 'чедо'", истакла је Мићаловићева.

Она је рекла да је сарадња са Кустурицом била фантастично и јединствено искуство.

"Мислим да је он један од ретких, ако не и, сада, међу последњима који заиста покушава да сачува филм и да тај приступ филму, и сам процес док се тај филм ствара, учини чаролијом која ће да израсте у нешто веома вредно, у нешто што ће бити записано у филмској историји, по чему ће неке нове генерације учити тај стил како он режира... Нисам сигурна да ми добро знамо каквог редитеља имамо поред себе... Њему то не треба да било ко зна, он је светски признат човек, али нажалост, ми смо малодушна нација која је склона зависти, понижењу, оговарању...", истакла је Мићаловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана