Kusturica: Amerika sa svojom estradom iz Holivuda blokira slobodni svijet

Srna
Kusturica: Amerika sa svojom estradom iz Holivuda blokira slobodni svijet

Beograd - Amerika je moćna sila i ona sa svojom estradom iz Holivuda čini najveći dio posla blokade slobodnog svijeta, tvrdi proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

"Oni nameću i svoje suze, i svoja ubistva, i svoju agresivnost, i sve najgore što u tom narodu postoji. A ja sam uvjeren da najveći dio američkog naroda nije takav, to su dvije-tri korporacije koje drže tu estradu da im služi za sve najgore što im je neophodno", rekao je Kusturica za "Sputnjik".


On je ocijenio da se tu uklapa i pitanje novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa čija je "pobjeda proistekla iz toga što je taj mejnstrim, glavni tok medija, zapravo poražen", a kome "ne dozvoljavaju slobodu zato što nešto tu krivo radi".

"Ja nisam nikakav zaljubljenik u Trampa, ali sam zaljubljenik u slobodu. A tu slobodu oni njemu ne dozvoljavaju zato što nešto tu krivo radi. Sad, da li je to trik, pa će se pokazati da je on samo novi izbor liberalne Amerike, a da Klintonova zapravo nije mogla da završi neki novi posao - to je pitanje", rekao je Kusturica.

Proslavljeni reditelj istakao je da je sloboda direktno proporcionalna intelektualnom razvoju i da je određeni koeficijent inteligencije, odnosno rada na sebi, neophodan da bi čovjek bio slobodan.

"Kada se intelektualno razvija, a nema sputana osjećanja, čovjek u stvari realizuje svoje snove i tako najbolje potvrđuje svoju slobodu... Sloboda postoji kao formalna pojava, ona je kao matematika, nju ne možemo da opipamo, ne možemo da je vulgarizujemo kao što danas pokušavaju onim: žSamo je bogat čovjek slobodan", poručio je Kusturica.

Povodom navoda da o njegovoj bezbjednosti brine Rusija, Kusturica je objasnio da njega brani prije svega njegova pripadnost pravednom svijetu i ukazao da je srpski narod jedini koji u svojoj državnoj himni pjeva o pravdi.

"Srpski narod je jedini koji čak i u svojoj himni pjeva o pravdi i priziva pravdu od Boga. E, utoliko je i moja privrženost Rusiji, koju prizivam kao većeg brata da jednim okom gleda svijet, a drugim posmatra kako mu se mali brat ponaša i šta radi", rekao je Kusturica.

On je naveo da sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ima zajedničko "rvanje sa istorijom" i Putinovu "istoričnost koju uvijek projektuje u razgovorima".

Kusturica je istakao da je Putinova pojava utoliko značajnija što je stao na put pretvaranju u stvarnost pogrešne istorijske tvrdnje o borbi protiv fašizma i pretvaranju antifašista u fašiste.

"Utoliko je Putinova pojava značajna. I da se samo pojavio i rekao: žNe, Evropu nisu oslobodili sami Amerikanci, nego smo se mi žrtvovali za nju i zajedno sa saveznicima stavili tačku na Drugi svjetski ratž, bilo bi dovoljno", zaključio je Kusturica.

On je podsjetio da su upravo Rusi oslobodili Evropu žrtvujući više od 20 miliona ljudi, dok su Amerikanci samo učestvovali u tom oslobađanju i stigli 1944. godine, "onda kad je manje-više trebalo samo da se pojave".

"Ne želim da poništavam ideju savezništva koje je tada stvarno postojalo, ali treba da se podsjetimo kako je fašizam nastao. Kao što je u Prvi rat Amerika ušla tek 1916, dakle u drugoj polovini rata, tako je i u Drugi svjetski rat ušla iskrcavanjem u Normandiji tek poslije žrtvovanja koje su Rusi imali za oslobađanje od fašizma. I šta se sad dešava u svetu? Mi smo fašisti, a oni tamo su antifašisti. E pa to neće moći", poručio je Kusturica.

On je primijetio da u Srbiji postoje cijeli nivoi bivše generalske djece Titove Jugoslavije koji uživaju slobodu zahvaljujući nevladinim organizacijama i načinu mišljenja koji je potpuno očišćen od patriotizma.

A patriotizam je, ukazao je Kusturica, takođe estetika, "pitanje priznanja nekih činjenica, pitanje kopči koje vas vode prema budućnosti".

"Živimo u vremenu u kojem brzina razmjene informacija ne obezbjeđuje uopšte vjerodostojnost i najveći broj najprivlačnijih informacija danas nije istinit. U Francuskoj danas svaki drugi čovjek vjeruje da ih je oslobodio soldat Rajan! Zato je borba za pravdu, za istinu - zapravo i borba za slobodu", zaključio je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana