Kустурица: Америка са својом естрадом из Холивуда блокира слободни свијет

Срна
Kустурица: Америка са својом естрадом из Холивуда блокира слободни свијет

Београд - Америка је моћна сила и она са својом естрадом из Холивуда чини највећи дио посла блокаде слободног свијета, тврди прослављени српски режисер Емир Кустурица.

"Они намећу и своје сузе, и своја убиства, и своју агресивност, и све најгоре што у том народу постоји. А ја сам увјерен да највећи дио америчког народа није такав, то су двије-три корпорације које држе ту естраду да им служи за све најгоре што им је неопходно", рекао је Кустурица за "Спутњик".


Он је оцијенио да се ту уклапа и питање новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа чија је "побједа проистекла из тога што је тај мејнстрим, главни ток медија, заправо поражен", а коме "не дозвољавају слободу зато што нешто ту криво ради".

"Ја нисам никакав заљубљеник у Трампа, али сам заљубљеник у слободу. А ту слободу они њему не дозвољавају зато што нешто ту криво ради. Сад, да ли је то трик, па ће се показати да је он само нови избор либералне Америке, а да Клинтонова заправо није могла да заврши неки нови посао - то је питање", рекао је Кустурица.

Прослављени редитељ истакао је да је слобода директно пропорционална интелектуалном развоју и да је одређени коефицијент интелигенције, односно рада на себи, неопходан да би човјек био слободан.

"Када се интелектуално развија, а нема спутана осјећања, човјек у ствари реализује своје снове и тако најбоље потврђује своју слободу... Слобода постоји као формална појава, она је као математика, њу не можемо да опипамо, не можемо да је вулгаризујемо као што данас покушавају оним: жСамо је богат човјек слободан", поручио је Кустурица.

Поводом навода да о његовој безбједности брине Русија, Кустурица је објаснио да њега брани прије свега његова припадност праведном свијету и указао да је српски народ једини који у својој државној химни пјева о правди.

"Српски народ је једини који чак и у својој химни пјева о правди и призива правду од Бога. Е, утолико је и моја приврженост Русији, коју призивам као већег брата да једним оком гледа свијет, а другим посматра како му се мали брат понаша и шта ради", рекао је Кустурица.

Он је навео да са руским предсједником Владимиром Путином има заједничко "рвање са историјом" и Путинову "историчност коју увијек пројектује у разговорима".

Кустурица је истакао да је Путинова појава утолико значајнија што је стао на пут претварању у стварност погрешне историјске тврдње о борби против фашизма и претварању антифашиста у фашисте.

"Утолико је Путинова појава значајна. И да се само појавио и рекао: жНе, Европу нису ослободили сами Американци, него смо се ми жртвовали за њу и заједно са савезницима ставили тачку на Други свјетски ратж, било би довољно", закључио је Кустурица.

Он је подсјетио да су управо Руси ослободили Европу жртвујући више од 20 милиона људи, док су Американци само учествовали у том ослобађању и стигли 1944. године, "онда кад је мање-више требало само да се појаве".

"Не желим да поништавам идеју савезништва које је тада стварно постојало, али треба да се подсјетимо како је фашизам настао. Као што је у Први рат Америка ушла тек 1916, дакле у другој половини рата, тако је и у Други свјетски рат ушла искрцавањем у Нормандији тек послије жртвовања које су Руси имали за ослобађање од фашизма. И шта се сад дешава у свету? Ми смо фашисти, а они тамо су антифашисти. Е па то неће моћи", поручио је Кустурица.

Он је примијетио да у Србији постоје цијели нивои бивше генералске дјеце Титове Југославије који уживају слободу захваљујући невладиним организацијама и начину мишљења који је потпуно очишћен од патриотизма.

А патриотизам је, указао је Кустурица, такође естетика, "питање признања неких чињеница, питање копчи које вас воде према будућности".

"Живимо у времену у којем брзина размјене информација не обезбјеђује уопште вјеродостојност и највећи број најпривлачнијих информација данас није истинит. У Француској данас сваки други човјек вјерује да их је ослободио солдат Рајан! Зато је борба за правду, за истину - заправо и борба за слободу", закључио је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана