Кустендорф велика радионица умјетности

Глас Српске
Кустендорф велика радионица умјетности

Мокра Гора - Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" 11. пут је на Мокрој Гори окупио младе угледне умјетнике и младе ствараоце.

- Мало је фестивала који дају прилику младим људима да се афирмишу и то у такмичарској конкуренцији и да са великанима светске кинематографије седе, разговарају и инспиришу се. "Кустендорф" је велика радионица уметности и културе и једна од најзначајнијих манифестација у Србији - рекао је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић у Дрвенграду.

Међу гостима фестивала је шведски редитељ Рубен Естлунда, чији је филм "Сквер", награђен прошле године "Златном палмом" у Кану, требало да отвори 11. "Кустендорф".

Као главни гост најављен је прослављени италијански редитељ Паоло Сорентино, добитник награде за будуће филмове "Дрво живота".

На "Кустендорфу" се и ове године студенти и млади аутори из читавог свијета такмиче за "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје".

У програму "Савремене тенденције" биће приказани филмови "Никад ниси заиста био овдје" Лин Ремзи, која је награђена за сценарио у Кану, филипински филм "Рикша" Паола Виљалуне, добитник "Златног пехара" филмског фестивала у Шангају, бугарски "Правци" Стефана Командарева, приказан у канској селекцији "Извјестан поглед", кинеско остварење "Сунце које може да помјера планине" Ћијана Вона, добитник награде за сценарио у селекцији дебитаната фестивала у Шангају и белгијско-француски "Вјерност" Микаела Роскама.

Сви редитељи, осим Лин Ремзи, разговараће са студентима, а филм Ремзијеве представиће њена продуценткиња Роса Атаб, уједно и предсједница жирија такмичарског програма "Кустендорфа", уз професоре Властимира Судара и Сержа Регура.

"Ретроспектива великана" посвећена је Сорентину, али и српском глумцу Александру Берчеку.

Будућност филма

Млади филмски ствараоци и великани свјетског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег "Кустендорфа", а посебна пажња биће посвећена разматрању будућности филма и питању да ли је филм побјегао из дворана на телевизију и тамо се развија у нову форму - телевизијске серије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана