Кустендорф 11. пут отвара врата

Глас Српске
Кустендорф 11. пут отвара врата

Мокра Гора - Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" почиње данас у Дрвенграду, када ће на Мећавник стићи прослављени италијански редитељ Паоло Сорентино, коме ће бити уручена награда за будуће филмове "Дрво живота".

На 11. издање фестивала долази и прошлогодишњи добитник "Златне палме" у Кану Швеђанин Рубен Естлунд, који ће званично отворити фестивал.

Млади филмски ствараоци и великани свјетског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег "Кустендорфа", а посебна пажња биће посвећена разматрању будућности филма и питању да ли је филм побјегао из дворана на телевизију и тамо се развија у нову форму - телевизијске серије.

О томе ће оснивач фестивала Емир Кустурица разговарати са Сорентином, аутором серије "Млади папа", која ће, како је најављено, нон-стоп бити приказивана током трајања фестивала.

На отварању ће бити приказан филм "Сквер", шведски кандидат за награду "Оскар", најбољи филм прошлогодишњег Канског филмског фестивала. "Сквер" је наградила Европска филмска академија (за најбољи сценарио, режију, најбољу комедију, најбољи филм, најбољем глумцу Клејсу Бангу и сценографкињи Јозефин Есберг).

Послије пројекције Естлунд ће одржати радионицу за студенте и младе ауторе који учествују у такмичарском програму.

У програму "Савремене тенденције" биће приказани филмови "Никад ниси заиста био овдје" Лин Ремзи, награђен за сценарио у Кану, филипински филм "Рикша" Паола Виљалуне, добитник "Златног пехара" филмског фестивала у Шангају, бугарски "Правци" Стефана Командарева, приказан у канској селекцији "Извјестан поглед", кинеско остварење "Сунце које може да помјера планине" Ћијана Вона, добитник награде за сценарио у селекцији дебитаната фестивала у Шангају и белгијско-француски "Вјерност" Микаела Роскама.

Сви редитељи, осим Лин Ремзи, разговараће са студентима, а филм Ремзијеве представиће њена продуценткиња Роса Атаб, уједно и предсједница жирија такмичарског програма "Кустендорфа", уз професоре Властимира Судара и Сержа Регура.

"Ретроспектива великана" биће посвећена Сорентину, али и српском глумцу Александру Берчеку. У овом програму биће приказана Сорентинова остварења "Посљедице љубави", "Породични пријатељ" и "Див", као и филмови у којима је Берчек играо "Браво, маестро" Рајка Грлића, "Ко то тамо пева" Слободана Шијана и "Кругови" Срдана Голубовића.

Награде

За "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" такмичиће се 21 филм младих аутора из Холандије, Кине, Либана, Јордана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Израела, Француске, САД, Хрватске, Мексика и Филипина. Награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију додијелиће Иштван Борбаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана