Културна сцена Мале ствари из Требиња богатија нову представу: Капетан Џон Пиплфокс уљепшава дјетињство многим генерацијама

Наташа Лазукић
Културна сцена Мале ствари из Требиња богатија нову представу: Капетан Џон Пиплфокс уљепшава дјетињство многим генерацијама

Требиње - Дјечји драмски студио Културне сцене "Мале ствари" из Требиња богатији је за још једну представу на репертоару.

Ријеч је о несвакидашњој адаптацији представе "Капетан Џон Пиплфокс", коју изводе старији основци. Будући да су поставили стандард квалитета који треба одржати, посвећени су глуми душом и срцем.

На даскама које живот значе едукују се и играју три групе омладинаца, подијељених по старосном добу. Увјежбани, дисциплиновани и надасве талентовани чланови "Малих ствари" на пробама не одају утисак треме, па је исти случај био и на припремама нове представе о капетану Џону. Основци су се показали у најбољем издању, како се могло и очекивати.

Не постоји нико од припадника млађе или старије генерације ко није чуо за необичног јунака. Џон Пиплфокс је био највећи, најбољи и најпаметнији капетан који је икада пловио морима, а његова посада остала је запамћена као најлукавија, највеселија и најхрабрија.

- Ова радио драма Душка Радовића, коју су наши старији основци поставили као позоришну представу, уљепшавала је дјетињство многим генерацијама - рекао је Жељко Милошевић, умјетнички директор Културне сцене "Мале ствари".

Чланови "Малих ствари" нарочито су поносни на признања која су пристигла у професионалној продукцији, а надају се да ће наставити ову традицију.

- За квалитетну представу потребно је пуно труда. Прије свега, да бисте одабрали текст, морате пуно текстова прочитати, много тога организовати, прилагодити. Када одаберете текст, бирате га на  основу ансамбла који вам је на располагању. Треба водити рачуна о афинитетима и могућностима појединца и групе - казао је Милошевић.

Први пут у августу ове године биће одржан "Омладински позоришни камп Агон" под покровитељством Амбасаде Швајцарске у БиХ. Овај камп окупиће омладинска позоришта из БиХ и сигурно ће на још један квалитетан начин доприносити културном садржају и промоцији овог поднебља.

Умјесто шака и оружја, памет и лукавство

Представа "Капетан Џон Пиплфокс", коју су основци вриједно увјежбали, рађена је по тексту Душана Радовића који је објављен 1953. године као радио драма, уз коју су одрастале генерације. Поука коју су могли извући јесте да су се, умјесто шакама и оружјем, капетан Џон и његова посада борили памећу и лукавством са морским неманима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана