Култура није луксуз већ потреба

Александра Глишић
Култура није луксуз већ потреба

Бањалука, Лижњан - Покретањем резиденције за колеге писце, пјеснике, преводиоце, али и све остале умјетнике који се баве књижевношћу постигли смо да путујемо не мичући се с мјеста, да преко наших гостију упознајемо земље из којих долазе и језике на којима стварају.

Овако своју књижевну мисију описују писци Наталија Гргоринић и Огњен Рађен, који су 2011. основали књижевну резиденцију "Звона и нари" у Лижњану у Хрватској, а ову оазу за писце вечерас у 19.30 часова представиће у Бањалуци.

На тераси Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске промовисаће и свој роман "Благословљена", а за "Глас Српске" говорили су о авантури кроз свијет писане ријечи која им је омогућила да књижевношћу споје све меридијане. 

- Сваки је човјек нови континент, сваки боравак неког писца прилика за сарадњу и размјену између континената који се иначе можда никада не би срели. Дружећи се с колегама ми особно растемо као писци, али, још важније, наша заједница, наше село расте изван оквира свог непосредног географског окружења - каже Гргоринићева.

Подсјећа да су много људи из различитих крајева свијета угостили у књижевној оази.

- Књижевна мрежа коју стварамо у Лижњану из дана у дан је све већа и разноликија и повезује савремену књижевност на свјетском нивоу. Наше нам колеге помажу да покажемо да се изврсна умјетност може стварати и изван увријежених културних центара. Императив је да се културна производња децентрализује како би култура имала прилику да се развија.

Култура није луксуз већ насушна потреба сваке заједнице, разлог и залог опстанка те заједнице - истиче Рађен.

Ако се, додаје, на културу гледа као на узвишену онда ју је и лакше игнорисати и затирати уз изговор да је она нешто недоступно или "прескупо" у "тешкој ситуацији" у којој живимо.

- Наша је амбиција да покажемо да су писци и умјетници једнако наше комшије, као и аутомеханичари или пекари, као и да су за живот подједнако потребни и хљеб и ријеч. Управо у тешким временима умјетност нам може помоћи да из њих изађемо - наглашава Гргоринићева. 

Ово двоје књижевника заједно пишу већ више од 20 година.

- Изазов је и даље исти: како ставити у равнотежу замисли и преокупације које имамо као појединци. Радећи заједно осјећамо да остварујемо већи простор слободе него што бисмо га остваривали свако сам за себе - сагласни су Гргоринићева и Рађен. 

Роман "Благословљена"

- У роману "Благословљена" разматрамо однос између вјере појединца, вјере заједнице и вјере као система. Занимало нас је шта се дешава када се чудо догоди онима који га не очекују, који негирају саму могућност чуда. Открили смо да је природа чуда скривена у самом језику, јер описујући свијет, али и оно трансцендентално, ми их уједно језиком и стварамо - објаснили су Наталија Гргоринић и Огњен Рађен. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана