Култна комедија Душана Ковачевића гостовала у Бањалуци: Маратонци обучени у ново рухо

Александра Глишић
Култна комедија Душана Ковачевића гостовала у Бањалуци: Маратонци обучени у ново рухо

Бањалука - Како "Маратонци трче почасни круг" под будним редитељским оком Иве Милошевић видјела је публика у Народном позоришту Републике Српске гдје је гостовало Сатиричко казалиште "Керемпух" из Загреба.

Култни комад Душана Ковачевића режирала је млада редитељка из Београда која је лични печат оставила на бројним представама у региону. Бањалучани су у понедјељак увече имали прилику да виде добро знане Топаловиће у нешто другачијем издању од онога у истоименом легендарном филму Слободана Шијана.

Владало је изузетно велико интересовање за представу, у националном театру тражила се карта више, а све улазнице распродате су у рекордном року.

Мора се признати да "Маратонци" у сваком руху имају непревазиђен шарм и да Ковачевићев црни хумор не губи на актуелности и значају ни послије неколико деценија. Колико је овај комад привлачан редитељима довољно говори чињеница да је на филмском платну и позоришној сцени рађен и као стрип, мјузикл и опера.

Лик чувеног Ђенке, којег у филму игра глумачка легенда Бора Тодоровић, у загребачкој представи тумачи популарни Тарик Филиповић. 

Загребачки глумац признаје да прије рада на овој представи није читао оригинални текст "Маратонаца". Тврди да се изненадио када је открио да је Ђенка у основи "пијачар и ситни криминалац са мало шарма".

Глумачку екипу чине и Вилим Матула, Елизабета Кукић, Никша Бутијер, Хрвоје Кечкеш, Лука Петрушић, Маја Посавец, Филип Детелић, Оља Миа Аночић-Валентић и Иван Ђуричић. Велики аплауз добила је Елизабета Кукић која игра Аксентија Топаловића.

Ковачевић је овај комад написао на трећој години студија драматургије 1972. године, прво је постављен на сцени Атељеа 212 у режији чувеног Љубомира Муција Драшкића. Деценију касније оживљен је у Шијановом филму, захваљујући коме су реплике и данас омиљене у свакодневним разговорима људи са простора бивше Југославије.

Идеали

- Ми данас живимо у друштву које наизглед тежи остварењу напредних, демократских идеала као што су слобода и поштовање људских права, вриједности за које се кроз повијест највише залагао грађански сталеж, али се данас поставља питање колико се тај идеал распао, и у којој мјери ирационално у човјеку одређује модерни ритам постојања - каже Ива Милошевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана