„Krcko Oraščić“ istinski umjetnički užitak napunio salu banjalučke dvorane „Borik“

Aleksandra Madžar
„Krcko Oraščić“ istinski umjetnički užitak napunio salu banjalučke dvorane „Borik“

Banjaluka - Spektakularni balet na ledu sa predstavom „Krcko Oraščić“, za koju je muziku radio veliki Petar Iljič Čajkovski, u izvođenju Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga, pružio je mnogobrojnoj publici u Banjaluci u Sportskoj dvorani Borik izuzetan umjetnički doživljaj.

U četvrtak uveče, ispred dvorane bila je velika gužva, kao potvrda da je publika sa nestrpljenjem čekala ovaj kulturni događaj, kojem nema priliku često da prisustvuje.

Raskošni kostimi umjetnika na klizaljkama oduševio je prisutne koji su njihovo pojavljivanje na sceni pozdravili snažnim aplauzom.

Možda i najviše, uživali su mališani kojih je u publici bilo mnogo. Njih je oduševio vještački snijeg koji je padao na sceni, sa kojim su se u pauzi igrali.

- Nije teško uživati, kada na sceni vidite kvalitet. Izuzetan doživljaj, ali nažalost nedostaje nam više ovakvih događaja - kazala je Vesna Pilipović iz Banjaluke.

Ruski državni balet je osnovan 1967. godine od strane koreografa Konstantina Bojarskog i nasljednik je izuzetne tradicije škole klasičnog baleta iz Sankt Peterburga. Na čelu Baleta se nalazi umjetnički direktor Konstantin Rasadin, koji potpisuje i koreografiju „Krcka Oraščića“.

- Koreograf Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga, Rasadin, bio je više od 23 godine vodeći solista baleta Teatra 'Marinski', a radio je sa zvijezdama kao što su Rudolf Nurejev, Mihail Barišnjikov i Natalija Dudinskaja - podsjetio je direktor Agencije „Ljueen estrada“, koja je organizator događaja, Zoran Đurić.

Muzički direktor i jedan od osnivača Baleta na ledu je Leo Korkhin, ruski dirigent koji rukovodi većim brojem orkestara, uključujući i poznati Akademski simfonijski orkestar Udruženja filharmoničara iz Sankt Peterburga nazvanom po Dimitriju Šostakoviču.

U Baletu na ledu su u različitim periodima učestvovali svjetski i evropski prvaci u umjetničkom klizanju, kao i olimpijski šampioni Ljudmila Belousova, Oleg Protopopov, Aleksej Ulanov, Ljudmila Smirnova…

U posljednjih pet godina balet „Krcko Oraščić“ je uspješno izvođen na najboljim scenama u SAD, Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Grčkoj, Portugaliji, Irskoj, Finskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi…

O ovom, svjetski poznatom, baletu u superlativima su pisali „Los Anđeles tajms“, „Čikago tribjun“, „Soar“, „Koreja tajms“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana