„Крцко Орашчић“ истински умјетнички ужитак напунио салу бањалучке дворане „Борик“

Александра Маџар
„Крцко Орашчић“ истински умјетнички ужитак напунио салу бањалучке дворане „Борик“

Бањалука - Спектакуларни балет на леду са представом „Крцко Орашчић“, за коју је музику радио велики Петар Иљич Чајковски, у извођењу Руског државног балета из Санкт Петербурга, пружио је многобројној публици у Бањалуци у Спортској дворани Борик изузетан умјетнички доживљај.

У четвртак увече, испред дворане била је велика гужва, као потврда да је публика са нестрпљењем чекала овај културни догађај, којем нема прилику често да присуствује.

Раскошни костими умјетника на клизаљкама одушевио је присутне који су њихово појављивање на сцени поздравили снажним аплаузом.

Можда и највише, уживали су малишани којих је у публици било много. Њих је одушевио вјештачки снијег који је падао на сцени, са којим су се у паузи играли.

- Није тешко уживати, када на сцени видите квалитет. Изузетан доживљај, али нажалост недостаје нам више оваквих догађаја - казала је Весна Пилиповић из Бањалуке.

Руски државни балет је основан 1967. године од стране кореографа Константина Бојарског и насљедник је изузетне традиције школе класичног балета из Санкт Петербурга. На челу Балета се налази умјетнички директор Константин Расадин, који потписује и кореографију „Крцка Орашчића“.

- Кореограф Руског државног балета на леду из Санкт Петербурга, Расадин, био је више од 23 године водећи солиста балета Театра 'Марински', а радио је са звијездама као што су Рудолф Нурејев, Михаил Баришњиков и Наталија Дудинскаја - подсјетио је директор Агенције „Љуеен естрада“, која је организатор догађаја, Зоран Ђурић.

Музички директор и један од оснивача Балета на леду је Лео Коркхин, руски диригент који руководи већим бројем оркестара, укључујући и познати Академски симфонијски оркестар Удружења филхармоничара из Санкт Петербурга названом по Димитрију Шостаковичу.

У Балету на леду су у различитим периодима учествовали свјетски и европски прваци у умјетничком клизању, као и олимпијски шампиони Људмила Белоусова, Олег Протопопов, Алексеј Уланов, Људмила Смирнова…

У посљедњих пет година балет „Крцко Орашчић“ је успјешно извођен на најбољим сценама у САД, Канади, Холандији, Њемачкој, Кини, Шпанији, Кореји, Грчкој, Португалији, Ирској, Финској, Бугарској, Румунији, Аустрији, Швајцарској, Јужној Америци…

О овом, свјетски познатом, балету у суперлативима су писали „Лос Анђелес тајмс“, „Чикаго трибјун“, „Соар“, „Кореја тајмс“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана