Kratkofil plus: Gran pri otišao u Belgiju

Cvija Mrkonjić
Kratkofil plus: Gran pri otišao u Belgiju

Banjaluka - Film "Mont d'Or" Karen Vaskez Guadarame iz Belgije osvojio je Gran pri Međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil plus" u Banjaluci.

Za najbolji regionalni film festivala, koji je završen u četvrtak uveče, proglašen je "Boles" Špele Čadež iz Slovenije. Festival je osmi put održan na tvrđavi Kastel, a mnogobrojna publika imala je priliku da za tri dana pogleda 31 film u takmičarskom i dva ostvarenja u "Panorama plus" programu.

Priznanje za najbolji dokumentarac otišlo je u ruke Poljakinje Kartažine Gondek za film "Najveći". "Sjena tvog osmijeha" Alekseja Dimitrijeva iz Rusije je pobjednik u kategoriji eksperimentalni film, a među animiranim ostvarenjima najbolji su "Koda" Alana Holija iz Irske i "Pande" Matuša Vizara iz Slovačke. Nagradu publike dobio je film "Audicija" reditelja Pjera Ninea.

Reditelj pobjedničkog filma Karen Vaskez Guadarame nije bila u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji zatvaranja, jer se nalazi na snimanju u Boliviji.

Priča najboljeg regionalnog filma prati izgradnju velikog kipa pape. Stručni žiri ove godine činili su Elin Benet, Eva Pan i Miloš Milošević a prema njihovim riječima program je ove godine bio veoma kvalitetan.

- Impresionirana sam programom, prikazani su dobri filmovi i animacije. U Švedskoj su zadnje vrijeme dokumentarci sve popularniji - rekla je Benetova.

Eva Pan ističe da su ovakve manifestacije veoma važne za promociju kratkog filma. Direktor programa i jedan od selektora Vladan Petković kaže da je veoma zadovoljan reakcijama publike i da je ove godine selekcija dokumentaraca bila veoma dobra.

Na zatvaranju festivala prikazan je dokumentarni film "Pogrebnik" u režiji Dragana Nikolića.

Specijalno priznanje

Specijalna nagrada žirija prvi put ove godine dodijeljena je filmu koji nije u takmičarskoj konkurenciji.

- Riječ je o filmovima snimljenim u okviru programa "Kratkofil junior" koji je rađen u saradnji sa UNICEF-om - saopštili su organizatori festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana