Козић-Прерадовић и Бошковић дијеле признање за књигу године Удружења књижевника РС

Александра Маџар
Козић-Прерадовић и Бошковић дијеле признање за књигу године Удружења књижевника РС

Бањалука - Награду за књигу године Удружења књижевника РС - Подружница Бањалука и града Бањалука за 2016. годину равноправно дијеле Стевка Козић-Прерадовић и Слободан Бошковић.

Одлука жирија, који је овај пут радио у саставу Радмило В. Радовановић, Жељко Ђурђевић и Миленко Стојичић, била је једногласна.

Козић-Прерадовић признање је добила за збирку пјесама "Глас Андрићграда" у издању Књижевне заједнице "Васо Пелагић" из Бањалуке, док је Бошковић награђен за дјело "Слатка безнађа" у издању "Моје библиотеке" из Београда.

- Збирком пјесама "Глас Андрићграда" Стевка Козић-Прерадовић манифестује срж аутопоетике, језичку младост и семантичку разбујност, лирскомедитативну енергију којом буди притајена чула креације - записао је жири у образложењу наводећи да је њен "Андрићград" кула светиља у којој пјесникиња, организује свевременско књижевно вече.

Новом књигом, објашњавају, она промишља и над сушти у тајноћи чина писања, пјесничке алхемије.

Књига оксиморонске синтагме "Слатка безнађа" Слободана Бошковића, како каже жири, је регистар, делирични, засјенчени извјештај, огледања једног у другом, двају огледала: огледала тијела и текста.

- Плод тога имагинарног, опоетизованог укрштања, огледања, догледања, угледања, разгледања - је необична пјесничка посланица за читаоца који воли да одгонета шараде језика и пјесме и да тако одгонета самога себе. Новом књигом Бошковић заговара, "потписује" начело писања, које је авантура неистраженим језичким зонама, а не прости, праволинијски "препис" виђеног и доживљеног - закључио је жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана