Kотор Варош: Свети Сава - стуб српске културне свијести

Срна
Kотор Варош: Свети Сава - стуб српске културне свијести

Котор Варош - У Котор Варошу вечерас је одржана Светосавска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

Студент Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" Универзитета у Источном Сарајеву Дамјан Тешић у бесједи је поручио да значај Светог Саве превазилази границе једне нације и проблеме једног народа.


"Српски народ је одан свом светитељу колико и Спаситељу свијета. Свети Сава је наш највећи појединац, стуб српске културне и моралне свијести, који се одрекао свега да би стекао све", рекао је Тешић.

Он је истакао да је Свети Сава, жртвујући себе, поставио темељ православне вјере и тако постао духовни извор његове снаге, вјере и надања.

"Као што је икона израз чежње да видимо бога, тако је све српско у Светом Сави само зато да би се боље разумјело све људско и све земаљско, да би се досегнуло небеско", нагласио је Тешић.

Светосавску химну, којом је отворена академија, извели су чланови женског камерног хора "Жубор".

У програму су наступили полазници Дјечијег вртића "Лариса Шугић" који су припремили рецитал о Светом Сави, самоуки музички неимар на Фрули Неђо Марковић, рецитаторка Јелена Марковић, Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Брио-рудар" Масловаре и хармоникашки ансамбл "Жубор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана