Концерт за улазак у “Сезону реанимације”

Данко Кузмановић
Концерт за улазак у “Сезону реанимације”

Бањалука - Оно што нас очекује у 43. сезони је прослава 42. рођендана, која ће бити одржана вечерас у подрум сцени Бањалучког студентског позоришта, концерт глумице Ђурђе Вукашиновић, оперске пјевачице Маје Манојловић, те Тијане Јовановић, глумице и вокала бенда “Ултразвук”.

Рекла је ово Сања Војводић, директорица Бањалучког студентског позоришта, поводом почетка нове сезоне која је насловљена као “Сезона реанимације”, али и прославе рођендана овог театра која ће бити одржана вечерас у 20.30 часова.

- Највише планова је везано за “Кестенбург” који ће, за разлику од претходна два, бити организован у зимском термину, од 17. до 20. новембра 2019. године, управо из разлога што тај термин више одговара академијама широм Европе. Планиран је наставак сезоне са градом Бањалука у вези са пројектом “Позориште у предграђу”, који има за циљ децентрализацију позоришне умјетности. Сада смо највише везани за “Кестенбург” и за пројекат у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС који би имао назив “Млијечни пут кроз Републику Српску”, а подразумијевао би извођење представе “Млијеко” у пет општина у којима не постоје студентска позоришта - казала је Војводићева и додала да су у току преговори и за једну представу по дјелу Бранка Ћопића.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Невен Станић навео је да је значајно да и даље пружају подршку овом позоришту у јачању њиховог културног садржаја.

- Овдје се ради о младим, иновативним, проактивним људима, пуним ентузијазма који желе да стварају нове културне производе и нове културне садржаје и ми смо ту у сваком погледу да их подржимо - навео је Станић. 

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић још једном је потврдила да је НУБРС уз Бањалучко студентско позориште.

- НУБРС свих ових година стоји уз Бањалучко студентско позориште и то на различите начине, почев од мобилијара, који библиотека може да у складу са својим могућностима уступи позоришту, до свих оних других услуга које нуди библиотека. С обзиром на то да највећи број оних који су најактивнији у студентском позоришту јесу студенти, а ми смо универзитетска библиотека, у том смислу ми ћемо им омогућити бесплатно чланство за читаву годину и то са свом оном литературом која је њима потребна, њиховом школовању, како овом умјетничком дијелу, тако и у оним областима у којима се они школују. Подржавамо оно што раде ови млади људи и треба им честитати на ентузијазму и превазилажењу свих оних проблема који су им се наметали свих ових година - рекла је Петровић-Зечић.

Петровић-Зечић је додала да сви заједно треба да се потрудимо да ово позориште живи и да се развија.

- Заједно сви морамо да се потрудимо да ово позориште живи и да расте. С обзиром на то да Бањалука има Академију умјетности и талентоване људе, ми се морамо потрудити да што више људи подржава њихов рад, да се ти млади људи испоље, односно да култура у Бањалуци не буде нешто што је само таксативно, што је формално, него да сви грађани Бањалуке и Републике Српске и доживе ту културу - закључила је Петровић-Зечић.

Децентрализација културе

Невен Станић је рекао да ће Градска управа и даље подржавати пројекат децентрализације културе, односно културних дешавања.

- Ми их подржавамо у финансијском смислу, јер је све оно што раде вриједно похвале и вриједно тога да буде виђено и да грађани више посјећују њихове садржаје. Што се тиче пројекта “Позоришта у предграђу”, ми смо подржали тај пројекат и драго ми је да се нешто тако дешава. Корисно је да се култура децентрализује, треба ту културу да приближимо нашим суграђанима и у приградским насељима - казао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана