Koncert Dinka Blagojevića: Listove rapsodije za pamćenje

Aleksandra Madžar
Koncert Dinka Blagojevića: Listove rapsodije za pamćenje

Banjaluka - Pijanista Dinko Blagojević održao je koncert posvećen djelima velikog mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista, a njegove mađarske i španske rapsodije odjeknule su u koncertnoj sali Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Koncert održan u četvrtak uveče samo je još jedan dio bogatog programa manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" koja se održava tokom aprila. Organizatori ove tradicionalne manifestacije posvećene velikom srpskom etnomuzikologu, Akademija umjetnosti Banjaluka i Muzikološko društvo Republike Srpske potrudili su se da spoje različite umjetnosti i da na taj način ukažu poštovanje Vladi Miloševiću.

Pijanista i profesor na banjalučkoj Akademiji Dinko Blagojević zadovoljan je reakcijama publike koja ga je aplauzima podržala na koncertu.

- Drago mi je da se "Dani Vlade S. Miloševića" razvijaju i napreduju na poseban način. Želimo da promovišemo klasičnu muziku, što nam je kao profesorima i umjetnicima dužnost - istakao je on.

Podsjetio je na značaj Franca Lista, koji je na poseban način obogatio muziku za klavir i stvorio mnogo bitnih djela za ovaj instrument.

- Publici ne treba da podilazimo, treba da je podignemo na onaj nivo umjetnosti koji zahtijeva malo veći angažman. Mi kao radnici u kulturi treba da se potrudimo i da motivišemo publiku - istakao je Blagojević.

Smatra da je klasičnoj muzici i kulturi uopšte potrebno malo više prisustva u medijima.

- Ne treba se oslanjati samo na komercijalnu "kulturu". Visoka umjetnost nikad nije komercijalna - naglasio je Blagojević.

Mokranjac

Koncertom hora Akademije umjetnosti u srijedu, 23. aprila, u 20 časova biće obilježeno sto godina od smrti velikog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Hor će u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra nastupiti pod dirigentskom palicom Nemanje Savića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana