Концерт Динка Благојевића: Листове рапсодије за памћење

Александра Маџар
Концерт Динка Благојевића: Листове рапсодије за памћење

Бањалука - Пијаниста Динко Благојевић одржао је концерт посвећен дјелима великог мађарског пијанисте и композитора Франца Листа, а његове мађарске и шпанске рапсодије одјекнуле су у концертној сали Банског двора Културног центра у Бањалуци.

Концерт одржан у четвртак увече само је још један дио богатог програма манифестације "Дани Владе С. Милошевића" која се одржава током априла. Организатори ове традиционалне манифестације посвећене великом српском етномузикологу, Академија умјетности Бањалука и Музиколошко друштво Републике Српске потрудили су се да споје различите умјетности и да на тај начин укажу поштовање Влади Милошевићу.

Пијаниста и професор на бањалучкој Академији Динко Благојевић задовољан је реакцијама публике која га је аплаузима подржала на концерту.

- Драго ми је да се "Дани Владе С. Милошевића" развијају и напредују на посебан начин. Желимо да промовишемо класичну музику, што нам је као професорима и умјетницима дужност - истакао је он.

Подсјетио је на значај Франца Листа, који је на посебан начин обогатио музику за клавир и створио много битних дјела за овај инструмент.

- Публици не треба да подилазимо, треба да је подигнемо на онај ниво умјетности који захтијева мало већи ангажман. Ми као радници у култури треба да се потрудимо и да мотивишемо публику - истакао је Благојевић.

Сматра да је класичној музици и култури уопште потребно мало више присуства у медијима.

- Не треба се ослањати само на комерцијалну "културу". Висока умјетност никад није комерцијална - нагласио је Благојевић.

Мокрањац

Концертом хора Академије умјетности у сриједу, 23. априла, у 20 часова биће обиљежено сто година од смрти великог композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Хор ће у концертној дворани Банског двора Културног центра наступити под диригентском палицом Немање Савића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана