Komljenov film u trci za evropskog Oskara

Mirna Pijetlović
Komljenov film u trci za evropskog Oskara

Banjaluka - Kratkometražni film "Naše telo", čiju režiju potpisuje banjalučki režiser Dane Komljen, nominovan je za prestižnu nagradu Evropske filmske akademije, koja će biti dodijeljena krajem godine u Berlinu.

Film "Naše telo" premijerno je prikazan 25. januara na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, gdje je posebnom odlukom žirija nominovan za "evropskog Oskara" - nagradu EFA (European Film Award) u kategoriji najboljih kratkometražnih filmova. 

Žiri selekcije roterdamskog festivala "Tiger Awards Competition for Short Films" odlučio je da glavna priznanja dodijeli filmovima "Things" Bena Riversa, "La fievre" Safije Benhajm i "Greetings to the Ancestors" Bena Rasela. 

Ovogodišnji žiri u selekciji namijenjenoj kratkom metru činili su britanska umjetnica i rediteljka Beatris Gibson, holandski kustos Ksander Karskens i Kojo Jamašita, umjetnički direktor japanskog festivala "Image Forum Festival". 
Oni su odličili da Komljenov film nominuju za najznačajnije priznanje EFA zbog "sirovog i neposrednog suočavanja sa svojim subjektom, preplitanja književnog i filozofskog, kao i zbog ubjedljivog kontrastriranja suptilnog i odsječnog".

Evropska akademija je u kategoriji za najbolje kratkometražne filmove već nominovala ostvarenja "Njashingtonia" Konstantine Kocamani iz Grčke, "El Coredor" Hosea Luisa Montesinosa iz Španije i britanski film "Field Study" Eve Veber. 

Nominacije Evropske akademije u kategoriji najboljih kratkometražnih filmova organizovane su u saradnji sa najprestižnijim evropskih filmskim festivalima koji svake godine biraju najbolje iz svoje selekcije.

Kada budu poznati svi nominovani filmovi, Evropska filmska akademija predstaviće sva ostvarenja svojim članovima, kojih je više od 3.000, a koji će potom tajnim glasanjem izabrati najbolji film. 

Dobitnik ove nagrade, zajedno sa dobitnicima ostalih EFA priznanja, biće poznat 12. decembra na 28. ceremoniji dodjele nagrada Evropske filmske akademije koja se održava u Berlinu.

Inače, veliki broj Komljenovih kratkih filmova prikazan je i nagrađen na više od 80 domaćih, regionalnih i svjetskih filmskih festivala, od kojih se izdvajaju oni koji se održavaju u Kanu, Roterdamu, Marselju i Lokarnu.

Dane Komljen trenutno pohađa drugu godinu na "Le Fresnoy", prestižnom master studiju iz savremene umjetnosti u Lilu.

Igrani film

Režiser Dane Komljen ovih dana je završio snimanje svog prvog dugometražnog igranog filma "Prije neprijateljstva", koji je sniman u regionalnoj koprodukciji producentskih kuća iz Podgorice, Beograda, Sarajeva i Banjaluke. Glavnu rolu u ovom filmu ostvario je Boris Isaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana