Kočićevo pero Ružici Komar

Dejan Vujanić
Kočićevo pero Ružici Komar

BANjA LUKA - Dobitnica književne nagrade "Kočićevo pero" za ljeto 2009, koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka - Beograd, jeste ugledna pjesnikinja iz Bileće Ružica Komar za knjigu "Igra okeanskog pijeska".

Ovo je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci saopštio direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine "Petar Kočić" Banja Luka - Beograd Nikola Vukolić.

Žiri u sastavu Miljko Šindić, Slađana Prole i Nikola Vukolić (predsjednik) odluku o dobitniku donio je jednoglasno.

Svečano uručenje književne nagrade "Kočićevo pero" održaće se u Domu kulture u Bileći, 24. avgusta, u 20 časova. U programu će učestvovati akademici i književnici Nikola Vukolić, Žarko Đurović, Nenad Vuković i Miljko Šindić.

- Poezija Ružice Komar spaja u sebi misaonost i osjećajnost, ona je silovita i neobuzdana kao kameno more koje se u vječnom skoku propinje iz podnožnog mraka prema osunčanim horizontima i suptilna, tanana, gotovo nestvarna u svojoj igri svilenog pijeska i vode, modrih talasa u iskričavoj svetkovini vedrine - rekao je Nikola Vukolić.

On je dodao da knjiga Ružice Komar "Igra okeanskog pijeska" izaziva u senzibilnom čitaocu duboko i snažno uzbuđenje.

- Ona je dokaz da je poezija čarolija koja u ljudskoj duši budi oaze nježnosti i topline, podstiče misao, a utrnulim krilima daje snagu za nove uzlete - istakao je Vukolić.

Profesor Miljko Šindić rekao je da je djelo Ružice Komar neobična, ali veoma čitljiva poezija; poezija istraživačka, analitička, refleksivna, antropološka, ontološka, tajnovita, zagonetna, poezija koja je nova u svakom novom čitanju, svakom novom pristupu.

- Praelement ove poezije je južna zemlja, južno sunce, mediteransko, hercegovačko sunce, miris kamena, miris ljubavi, ljudska ljepota, ljudska dobrota, traganje sa smislom življenja i smislom stvaranja - kazao je Šindić.

Književna nagrada "Kočićevo pero" dodjeljuje se već blizu dvije decenije s proljeća, ljeta i zime, a na kraju godine od dobitnika "Kočićevog pera" bira se i dobitnik ugledne književne nagrade "Kočićeva knjiga". 

Ovo priznanje dodjeljuje se onim piscima koji svojim djelom nastavljaju Kočićevu "pričevinu" i "učevinu", to jest koji na sebi svojstven način slijede ljepotu Kočićeve riječi i dubinu Kočićeve misli, a njihov stvaralački dijalog nije ograničen ni tematikom, ni žanrovima, ni književnim postupcima.

Povelja "Putem kulture"

Na manifestaciji svečanog uručenja "Kočićevog pera" Ružici Komar, 24. avgusta u Bileći, biće uručena i povelja "Putem kulture u novi milenijum", koju Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka - Beograd dodjeljuje za doprinos i pomoć za razvijanje kulturne saradnje.

Dobitnici ovog priznanja su Radovan Vuković, Žarko Đurović, Nenad Vuković i Francuski kulturni centar iz Banje Luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana